Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Само Слънцето е по-старо от Македония“

„Документален“ сериал поставя Македония в началото на човешката история (видео)

Статуята на Александър Македонски в центъра на Скопие. Снимка: Стопкадър от филма - „Само Слънцето е по-старо от Македония“

Статуята на Александър Македонски в центъра на Скопие. Снимка: Стопкадър от филма

Само Слънцето е по-старо от Македония – това не е виц, а заглавие на епизод от новия македонски документален сериал „Вълшебната Македония“. Засега е излъчен само първият епизод от поредицата, дело на продуцентската къща „Аристон“, специализирана в снимането на исторически документални филми.

В „Само Слънцето е по-старо от Македония“ се разглежда праисторическия период от развитието на македонските земи, но въведението разкрива какви са основните тези, залегнали в целия сериал. В представянето се казва:

„Коя е страната с най-много археологически обекти на квадратен метър? Откога човекът живее на територията на днешна Македония? Какво знаем за славното древно минало на великата Македонска империя? Защо Македония е люлка на християнството? Какво културно наследство има Република Македония? Страната на първия европейски университет, страната, където започва Ренесансът, страната, от която грамотността се разпространява в цяла Европа, а културата в целия свят. Само слънцето е по-старо от Македония!“

След началото за слънцето, което е по-старо от Македония и затова е неин символ, филмът продължава с кадри, снимани основно с дрон и показващи красотата на пейзажите в Северна Македония. Женски глас разказва, че Македония е люлката на християнството в Европа и че по тези места е била Македонската империя. Според авторите на филма именно в Македония се намира първият античен път в Европа (илюстриран с табелата за римския път Виа Егнация), че тук са църквите на първите християни в Европа и „фреската, от която започва западният Ренесанс“. За съжаление, фреската не е показана в нито един кадър, така че не е ясно за какво става дума.

След подробен разказ за „македонския Адам“ (статуетка от неолита), разказвачката преминава към „най-старата обсерватория в Европа“ – мегалитното светилище край Кокино.

Междувременно дронът лети над пусти пътища, докато упойващият глас обяснява:

„Във вените на днешните македонци тече кръвта на най-славния владетел, с чиято помощ Македония стана най-голямата империя на света“.

Рекламният наратив спира на красотите на Охридското езеро, като набляга, че то е на повече от 4 милиона години и е по-старо от човечеството. Следва разказ за Македонския геоглиф и подробен разказ, базиран върху отречената от учените теория, че това е гробницата на голям македонски владетел, а геоглифът е свързан с божествения произход на Александър Македонски.

В трейлъра за втори епизод на филма авторите обещават да ни поведат „по стъпките на Филип, Александар и Лидия“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg