Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Самойлова с концерт в Крим по време на „Евровизия“

День победы съвпада с първия полуфинал на конкурса или обратното?

Русия избра Юлия Самойлова да я представлява с песента Flame is Burning. - Самойлова с концерт в Крим по време на „Евровизия“

Русия избра Юлия Самойлова да я представлява с песента Flame is Burning.

Руската избраница за „Евровизия“, получила забрана да пее на финалите в Киев, ще изнесе концерт в Крим в деня, когато започва конкурсът, предава „Гардиън“. Властите в Украйна не допускат Юлия Самойлова на територията на страната, тъй като тя е имала участие на полуострова, след като той вече е бил анексиран от Москва.

Руската федерация присъедини Крим през 2014 г. – действие, което не бе прието еднозначно от международната общност. Хиляди руснаци пътуват до областта през Москва всеки месец, но ако го направят, това е нарушение на законите на Украйна и води до 3-годишна забрана за влизане в страната.

Киев обвини „Кремъл“ в целенасочена провокация при избора на Самойлова, която е изнасяла концерт в Крим и е знаела, че рискува да ѝ се наложи забраната.

Европейският съюз за радио и телевизия, който организира „Евровизия“, критикува Украйна за решението, но предложи на Русия да изпрати друг изпълнител или да участва чрез сателитна връзка (Москва отказа първото, Киев – второто). В крайна сметка страната няма да има представител на песенния конкурс тази година.

Сега се оказва, че Самойлова ще изнесе концерт в Севастопол на 9 май, деня на първия полуфинал на „Евровизия“. Това е още Денят на победата, на който се отбелязва триумфът на Съветския съюз във Втората световна война, един от най-големите празници и в съвременна Русия.

Самойлова, която от детството е в инвалидна количка, критикува украинските власти за решението им и обяви плановете си да участва в „Евровизия“ през 2018-а.

Настоящата година е втора поредна, в която кримският проблем белязва конкурса. През 2016-а Украйна изпрати певица от там, която спечели съревнованието с песен за масовите депортации на кримски татари, извършвани от Йосиф Сталин през 1944 г.

Сузана Джамаладинова, представила се със сценичното име Джамала, каза, че творбата не е само за исторически събития, но и за руската анексация на Крим, на която по-голямата част от татарите на поустрова се противопоставят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg