Софийска филхармония МЕГАБОРД

Самотникът в българското изкуство, останал встрани от соцреализма

Откриват мащабната експозиция на Янаки Манасиев по повод 90 години от рождението на художника

„Моите родители (Следобедно слънце)“, 1973 г., Софийска градска художествена галерия - Самотникът в българското изкуство, останал встрани от соцреализма

„Моите родители (Следобедно слънце)“, 1973 г., Софийска градска художествена галерия

Историята на един аутсайдер в българското изкуство ще освети Софийската градска художествена галерия. Експозицията „Янаки Манасиев. Самотен и встрани“ ще представи богатото творчество в краткия живот на един творец, незаслужено останал в сянката на историята. Откриването ще се състои на 21 ноември, вторник, от 18 ч.

Сред своите съвременници Янаки Манасиев има репутация на смел експериментатор и новатор, който вкарва нови сюжети и изразни средства в изкуството на 60-те и 70-те години на XX век, време – в което художниците се стремят да се отърсят от догмата на соцреализма. Фигурата му се нарежда сред ярките имена на българското изкуство от втората половина на XX век, но остава недобре познат на публиката и особено на по-младото поколение, посочват от Галерията.

„Размисъл I“, началото на 60-те години на ХХ век, Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище

Поводът за изложбата е 90-годишнината от рождението на Янаки Манасиев. Експозицията има амбицията да бъде най-мащабната колекция с произведения на художника досега и ще предложи пълен обзор на творчеството му. Представени са над 70 живописни творби, 20 графики и част от рисунките на художника, разкриващи процеса на работата му. Публиката ще може да види както емблематичните негови произведения, така и по-малко познати творби. Стремежът на кураторите е да станат видими всички теми и сюжети, които художникът разработва, както и да се усети разнообразието на изразни средства, с които си служи.

„Момиче в розово“, 1975 г., Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол

Основното място в произведенията му е отредено на човека с духовния му и емоционален свят, като главната роля в творбите му заема жената. С нейните сложни чувства и настроения, нежна външност и лирично изражение, тя се появява в множество портрети. Това са и едни от най-отличителните творби на художника, пълни с изтънченост на рисунъка и поетично излъчване. Творчеството на Манасиев има диалектични черти: от експресивни, драматични и пластично мощни до нежни и хармонични творби. Жанровете, в които работи основно, са портрет и фигурална композиция и по-малко пейзажи. Наравно с живописта той твори активно и в графиката и създава много силни графични цикли.

Изложбата разкрива и интимния свят на художника, избрал да остане встрани от оживения културен живот на България, за да се посвети на изкуството. Той прекарва времето си в родното си село Божица (днес част от търговищкия град Антоново) и така и не успява да се интегрира в обществото на колегите си до ненавременната си смърт. Той си отива на 45 години в същото село, в което се ражда. Диагнозата е рак.

„Автопортрет с шапка“, 60-те години на ХХ в., частна колекция

Манасиев оставя ярка следа в българското изкуство и повлиява на много български художници както със смелата си артистична позиция, така и с преподавателската си дейност във Факултета по изобразителни изкуства към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ в периода 1970–1978 г.

В изложбата са представени произведения от Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, Градска художествена галерия – Пловдив, Национална галерия, Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен, Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ – Разград, Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище, Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ – Плевен, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Къща-музей „Янаки Манасиев“, с. Божица, и частни колекции.

Експозицията ще бъде съпътствана от двуезичен каталог, представящ пълното творчество на Янаки Манасиев.

Куратори на изложбата са Аделина Филева, Галина Димитрова-Димова и Мила Старейшинска-Ангелова. По реставрирането на произведенията са работили Илинка Чергарова, Милан Михайлович, Светлана Христова.

„Компания“, 1964 г., Галерия „Никола Маринов“ – Търговище

„Портрет на С“ (Стефка Чолова), 1976 г., Софийска градска художествена галерия

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg