Софийска филхармония МЕГАБОРД

Самуел Финци до Антъни Хопкинс във филм за „британския Шиндлер“

„Един живот“ е история за стоков брокер, спасил 669 еврейски деца от лагерите на смъртта

Антъни Хопкинс и Самуел Финци в сцени от филма. Снимка: Стопкадър - Самуел Финци до Антъни Хопкинс във филм за „британския Шиндлер“

Антъни Хопкинс и Самуел Финци в сцени от филма. Снимка: Стопкадър

Самуел Финци си партнира с Антъни Хопкинс, Хелена Бонам Картър, Джонатан Прайс и други разпознаваеми лица в драма за сър Никълъс Уинтън, наричан „британския Шиндлер“. Филмът „Един живот“ (One Life) на Джеймс Хауес бе представен на филмовия фестивал в Торонто и ще получи по-широко разпространение в британските киносалони в началото на годината.

„Един живот“ разказва истинската история на Уинтън, стоков брокер, който отказва да се пусне по течението на историята, докато в Европа назрява Втората световна война. През 1938 г. той заминава за Прага и остава силно развълнуван от съдбата на младите евреи в страната, заплашени от нацистките расови закони. Убеден, че има време преди Германия да завладее столицата на Чехия, той започва да събира визи за евреите и да организира превозването им до Великобритания.

Първо праща деца от Прага с транспорт по въздух на 14 март 1939 г. – едва ден преди войските на Третия райх да нахлуят в Чехословакия. Между март и август Уинтън и колегите му организират още седем транспортирания с влак. Последният влак потегля от Прага на 2 август 1939 г., един месец преди да избухне Втората световна война.

Равносметката е 669 спасени от нацистите деца. Въпреки това делото на Уинтън остава в голяма степен в неизвестност чак до 80-те, когато съпругата му Грете открива тефтер с данните на транспортираните деца. През 1988 г. епизод на предаването „Това е животът“ (That’s Life) по Би Би Си представя Уинтън на част от онези, на които е помогнал, и на вниманието на британската публика. Уинтън е удостоен със званието рицар през 2002 г. за служба към човечеството.

„Един живот“ разделя сюжета в две времеви линии – в ролята на младия, добре възпитан и все още неопетнен от ужаса на войната брокер влиза Джони Флин. Действието прескача в 1987 г., когато ролята вече поема Хопкинс, създавайки портрет на мъж, представян като спасител, но разяждан от угризения за всички неспасени деца, чийто живот приключва в лагерите на смъртта. Години наред той се е борил с желанието да разгласи делото си за целите на историята, но същевременно иска да избегне фокусирането върху личността си с аргумент, че всеки би постъпил по същия начин на негово място.

Ролята на майката на Уинтън Бабет се играе от Хелена Бонам Картър. Финци поема ролята на Джоузеф Херц, главен равин на Обединеното кралство от 1913-а до смъртта му през 1946 г.

„С подобна сензационна кариера, очакванията са, че Антъни Хопкинс истински ще се потопи във всяка роля, която поеме – пише Софи Монк Кауфман в отзив за филма в „Индиуайър“. – Но по някакъв начин – вероятно чрез магьосничество – той успява да надскочи очакванията и да неутрализира ефектите на преувеличения сценарий. Когато сценарият не е доизпипан, мълчанието на Хопкинс създава най-вълнуващите и запомнящи се моменти.“

На моменти „Един живот“ оставя усещането за нискобюджетна телевизионна драма, но в крайна сметка движи действието към един изключително емоционален момент и малцина от публиката са успели да сдържат сълзите си на премиерата в Торонто, пише Бенджамин Лий в „Гардиън“.

„Един живот“ ще бъде разпространен от „Уорнър Брос“ и ще тръгне по британските кина на 5 януари. Датата за САЩ предстои да бъде обявена.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg