Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Самуел Финци: Не разбирам изискването да се гордея с родината си

Актьорът, който тази вечер ще открие „Берлинале“, говори пред немски медии за произхода си, реакциите в България и популизма

„Произхождам от България, но професионалният ми живот премина в Германия. Така го и казах, а това предизвика реакции в България, стигащи до антисемитски изявления“, казва Самуел Финци преди началото на „Берлинале“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Самуел Финци: Не разбирам изискването да се гордея с родината си

„Произхождам от България, но професионалният ми живот премина в Германия. Така го и казах, а това предизвика реакции в България, стигащи до антисемитски изявления“, казва Самуел Финци преди началото на „Берлинале“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Юбилейното издание на фестивала „Берлинале“ започва днес, 20 февруари, но освен от филмите в конкурсната му програма и представителите на журито, немските медии обръщат внимание и на водещия на официалните церемонии – Самуел Финци. Познат в Германия като театрален и киноактьор, новината, че ще води престижния форум предизвика разгорещени дебати у нас български актьор ли е Финци, или немски. Самият той отказа да определи националността си, а днес ще излезе на сцената с надеждата „да укрепи европейското културно и политическо единство“, пише вестник „Тагесшпигел“, цитиран от „Дойче Веле“.

Изданието го определя като „германски актьор от български произход“ и припомня, че е роден в Пловдив в „еврейско-българско семейство“ на артисти.

„Не съм против различните идентичности, пък били те и национални. Всеки човек има нужда от идентичност – казва актьорът, повтаряйки смисъла на думите си от интервюто пред Александър Андреев преди време. – В България виждам какво се случва, когато едно население я изгуби: колко бързо може да се насочи към националистически идеи и поведение.“

Вижте още: АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРСКИ АКТЬОР

Онлайн изданието „Берлинер Курир“, което се самоопределя като „истинския булеварден вестник в интернет“, също прави обширно интервю с актьора, където журналистката го пита коя е родината му.

Какво значи родина, това е някаква химера. Да имаш корени, това означава, че не можеш да се движиш, защото си вкоренен. (…) Питам се дали пък родината не е една илюзия, от която човек има нужда, за да се чувства сигурен. Аз предпочитам една отворена Европа“, отговаря Финци.

Разговорът тръгва към актуалната политическа обстановка, когато актьорът споделя, че е разтревожен от настоящата ситуация у нас:

Ужасявам се от тамошния популизъм. Но хората там се чувстват доста изоставени и това е една от причините. От друга страна мнозина сами са си виновни, защото не са успели да се освободят от старите структури“.

„Берлинер Курир“ също изтъкват произхода му и се интересуват дали еврейските му корени някога са предизвиквали враждебност. Финци разказва, че в Германия не му се е случвало, за разлика от България заради отказа му да се определи категорично като български актьор.

„А аз и не съм такъв. Произхождам от България, но професионалният ми живот премина в Германия. Така го и казах, а това предизвика реакции в България, стигащи до антисемитски изявления“, споделя той.

На въпрос как е реагирал на тази враждебност баща му Ицхак Финци, Самуел Финци споделя, че бил подкрепен от семейството си:

„Казах просто, че не разбирам много изискването да бъда горд с родината си. Мога да се гордея с работата си, с живота си, но не и с родината си. Няма да развявам нито единия, нито другия флаг. Не се чувствам горд обаче, когато гледам политическото положение в България“.

А на въпроса защо са поканили точно него за водещ на фестивала, Самуел Финци твърди, че няма отговор. В аргументацията на двамата директори Карло Катриан и Мариете Рисенбек са посочени неговите „сладкодумие, енергия и импровизационни умения“.

Освен в киното, Финци често има роли и на сцената на берлинския „Дойчес театер“, играе в постановки в Хановер и във виенския „Бургтеатер“.

У нас в момента Самуел Финци може да бъде видян във филма „18% сиво“, адаптация по книгата на Захари Карабашлиев, а в Германия – в комедията „Сватбата“. В момента той се снима в екранизация по Стефан Цвайг, където влиза в ролята на злодей. Снимките текат главно в Токио, става ясно от разговора пред „Берлинер Курир“.

Вижте още: ДЖОНИ ДЕП СПАСЯВА ХОРА И ПРИРОДА ВЪВ ФИЛМ НА „БЕРЛИНАЛЕ 2020“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg