Самуел Финци: Не разбирам изискването да се гордея с родината си

Актьорът, който тази вечер ще открие „Берлинале“, говори пред немски медии за произхода си, реакциите в България и популизма

„Произхождам от България, но професионалният ми живот премина в Германия. Така го и казах, а това предизвика реакции в България, стигащи до антисемитски изявления“, казва Самуел Финци преди началото на „Берлинале“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Самуел Финци: Не разбирам изискването да се гордея с родината си

„Произхождам от България, но професионалният ми живот премина в Германия. Така го и казах, а това предизвика реакции в България, стигащи до антисемитски изявления“, казва Самуел Финци преди началото на „Берлинале“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Юбилейното издание на фестивала „Берлинале“ започва днес, 20 февруари, но освен от филмите в конкурсната му програма и представителите на журито, немските медии обръщат внимание и на водещия на официалните церемонии – Самуел Финци. Познат в Германия като театрален и киноактьор, новината, че ще води престижния форум предизвика разгорещени дебати у нас български актьор ли е Финци, или немски. Самият той отказа да определи националността си, а днес ще излезе на сцената с надеждата „да укрепи европейското културно и политическо единство“, пише вестник „Тагесшпигел“, цитиран от „Дойче Веле“.

Изданието го определя като „германски актьор от български произход“ и припомня, че е роден в Пловдив в „еврейско-българско семейство“ на артисти.

„Не съм против различните идентичности, пък били те и национални. Всеки човек има нужда от идентичност – казва актьорът, повтаряйки смисъла на думите си от интервюто пред Александър Андреев преди време. – В България виждам какво се случва, когато едно население я изгуби: колко бързо може да се насочи към националистически идеи и поведение.“

Вижте още: АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРСКИ АКТЬОР

Онлайн изданието „Берлинер Курир“, което се самоопределя като „истинския булеварден вестник в интернет“, също прави обширно интервю с актьора, където журналистката го пита коя е родината му.

Какво значи родина, това е някаква химера. Да имаш корени, това означава, че не можеш да се движиш, защото си вкоренен. (…) Питам се дали пък родината не е една илюзия, от която човек има нужда, за да се чувства сигурен. Аз предпочитам една отворена Европа“, отговаря Финци.

Разговорът тръгва към актуалната политическа обстановка, когато актьорът споделя, че е разтревожен от настоящата ситуация у нас:

Ужасявам се от тамошния популизъм. Но хората там се чувстват доста изоставени и това е една от причините. От друга страна мнозина сами са си виновни, защото не са успели да се освободят от старите структури“.

Colibri april 2017

„Берлинер Курир“ също изтъкват произхода му и се интересуват дали еврейските му корени някога са предизвиквали враждебност. Финци разказва, че в Германия не му се е случвало, за разлика от България заради отказа му да се определи категорично като български актьор.

„А аз и не съм такъв. Произхождам от България, но професионалният ми живот премина в Германия. Така го и казах, а това предизвика реакции в България, стигащи до антисемитски изявления“, споделя той.

На въпрос как е реагирал на тази враждебност баща му Ицхак Финци, Самуел Финци споделя, че бил подкрепен от семейството си:

„Казах просто, че не разбирам много изискването да бъда горд с родината си. Мога да се гордея с работата си, с живота си, но не и с родината си. Няма да развявам нито единия, нито другия флаг. Не се чувствам горд обаче, когато гледам политическото положение в България“.

А на въпроса защо са поканили точно него за водещ на фестивала, Самуел Финци твърди, че няма отговор. В аргументацията на двамата директори Карло Катриан и Мариете Рисенбек са посочени неговите „сладкодумие, енергия и импровизационни умения“.

Освен в киното, Финци често има роли и на сцената на берлинския „Дойчес театер“, играе в постановки в Хановер и във виенския „Бургтеатер“.

У нас в момента Самуел Финци може да бъде видян във филма „18% сиво“, адаптация по книгата на Захари Карабашлиев, а в Германия – в комедията „Сватбата“. В момента той се снима в екранизация по Стефан Цвайг, където влиза в ролята на злодей. Снимките текат главно в Токио, става ясно от разговора пред „Берлинер Курир“.

Вижте още: ДЖОНИ ДЕП СПАСЯВА ХОРА И ПРИРОДА ВЪВ ФИЛМ НА „БЕРЛИНАЛЕ 2020“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg