Самуел Финци: Не разбирам изискването да се гордея с родината си

Актьорът, който тази вечер ще открие „Берлинале“, говори пред немски медии за произхода си, реакциите в България и популизма

„Произхождам от България, но професионалният ми живот премина в Германия. Така го и казах, а това предизвика реакции в България, стигащи до антисемитски изявления“, казва Самуел Финци преди началото на „Берлинале“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Самуел Финци: Не разбирам изискването да се гордея с родината си

„Произхождам от България, но професионалният ми живот премина в Германия. Така го и казах, а това предизвика реакции в България, стигащи до антисемитски изявления“, казва Самуел Финци преди началото на „Берлинале“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Юбилейното издание на фестивала „Берлинале“ започва днес, 20 февруари, но освен от филмите в конкурсната му програма и представителите на журито, немските медии обръщат внимание и на водещия на официалните церемонии – Самуел Финци. Познат в Германия като театрален и киноактьор, новината, че ще води престижния форум предизвика разгорещени дебати у нас български актьор ли е Финци, или немски. Самият той отказа да определи националността си, а днес ще излезе на сцената с надеждата „да укрепи европейското културно и политическо единство“, пише вестник „Тагесшпигел“, цитиран от „Дойче Веле“.

Изданието го определя като „германски актьор от български произход“ и припомня, че е роден в Пловдив в „еврейско-българско семейство“ на артисти.

„Не съм против различните идентичности, пък били те и национални. Всеки човек има нужда от идентичност – казва актьорът, повтаряйки смисъла на думите си от интервюто пред Александър Андреев преди време. – В България виждам какво се случва, когато едно население я изгуби: колко бързо може да се насочи към националистически идеи и поведение.“

Вижте още: АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРСКИ АКТЬОР

Америка за България

Онлайн изданието „Берлинер Курир“, което се самоопределя като „истинския булеварден вестник в интернет“, също прави обширно интервю с актьора, където журналистката го пита коя е родината му.

Какво значи родина, това е някаква химера. Да имаш корени, това означава, че не можеш да се движиш, защото си вкоренен. (…) Питам се дали пък родината не е една илюзия, от която човек има нужда, за да се чувства сигурен. Аз предпочитам една отворена Европа“, отговаря Финци.

Разговорът тръгва към актуалната политическа обстановка, когато актьорът споделя, че е разтревожен от настоящата ситуация у нас:

Ужасявам се от тамошния популизъм. Но хората там се чувстват доста изоставени и това е една от причините. От друга страна мнозина сами са си виновни, защото не са успели да се освободят от старите структури“.

„Берлинер Курир“ също изтъкват произхода му и се интересуват дали еврейските му корени някога са предизвиквали враждебност. Финци разказва, че в Германия не му се е случвало, за разлика от България заради отказа му да се определи категорично като български актьор.

„А аз и не съм такъв. Произхождам от България, но професионалният ми живот премина в Германия. Така го и казах, а това предизвика реакции в България, стигащи до антисемитски изявления“, споделя той.

На въпрос как е реагирал на тази враждебност баща му Ицхак Финци, Самуел Финци споделя, че бил подкрепен от семейството си:

„Казах просто, че не разбирам много изискването да бъда горд с родината си. Мога да се гордея с работата си, с живота си, но не и с родината си. Няма да развявам нито единия, нито другия флаг. Не се чувствам горд обаче, когато гледам политическото положение в България“.

А на въпроса защо са поканили точно него за водещ на фестивала, Самуел Финци твърди, че няма отговор. В аргументацията на двамата директори Карло Катриан и Мариете Рисенбек са посочени неговите „сладкодумие, енергия и импровизационни умения“.

Освен в киното, Финци често има роли и на сцената на берлинския „Дойчес театер“, играе в постановки в Хановер и във виенския „Бургтеатер“.

У нас в момента Самуел Финци може да бъде видян във филма „18% сиво“, адаптация по книгата на Захари Карабашлиев, а в Германия – в комедията „Сватбата“. В момента той се снима в екранизация по Стефан Цвайг, където влиза в ролята на злодей. Снимките текат главно в Токио, става ясно от разговора пред „Берлинер Курир“.

Вижте още: ДЖОНИ ДЕП СПАСЯВА ХОРА И ПРИРОДА ВЪВ ФИЛМ НА „БЕРЛИНАЛЕ 2020“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3