Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Самуел Финци очаква Годо и в Народния

Спектакълът по Бекет на берлинския „Дойчес театер“, пожънал огромен успех в Германия, ще се играе два пъти в София

„В очакване на Годо“ на Дойчес театер – Берлин е посрещната с овации от критика и публика, а за изпълненията си на Естрагон и Владимир Кох и Финци получават Пръстена „Гертруд Айзолд“ – една от водещите театрални награди в немскоезичния свят. Снимка: Arno Declair - Самуел Финци очаква Годо и в Народния

„В очакване на Годо“ на Дойчес театер – Берлин е посрещната с овации от критика и публика, а за изпълненията си на Естрагон и Владимир Кох и Финци получават Пръстена „Гертруд Айзолд“ – една от водещите театрални награди в немскоезичния свят. Снимка: Arno Declair

Най-добрият актьор в Германия за 2015 г. Самуел Финци ще чака Годо и на наша сцена. Спектакълът по пиесата на Самюел Бекет „В очакване на Годо“, постановка на Иван Пантелеев в „Дойчес театер“ – Берлин, ще има две представления (на 15 и 16 юни) на най-голямата сцена у нас – в Народния театър.

Историята на постановката има трагичен привкус. По пиесата, знакова за театъра на абсурда, започва да работи режисьорът Димитър Гочев. Той обаче така и не успява да я завърши – отива си през 2013 г. Делото му е продължено от трима от най-близките му театрални сподвижници в Германия – Иван Пантелеев и актьорите Самуел Финци и Волфрам Кох. Именно артистите настояват спектакълът да стигне до сцената – и с помощта на режисьора това в крайна сметка се случва.

„В очакване на Годо“ на „Дойчес театер“ е посрещната с овации от критика и публика, а за изпълнението си на Естрагон и Владимир Кох и Финци получават Пръстена „Гертруд Айзолд“ – една от водещите театрални награди в немскоезичния свят. Малко по-късно Самуел Финци е провъзгласен и за актьор на годината в Германия – след гласуване от страна на 42-ма критици от немското списание „Театърът днес“.

Вижте още: САМУЕЛ ФИНЦИ ОБЯВЕН ЗА АКТЬОР НА ГОДИНАТА В ГЕРМАНИЯ

„В очакване на Годо“ е също сред десетте „най-забележителни постановки“, поканени на театралния фестивал на немскоезичния театър „Театрални срещи Берлин” 2015.

В България спектакълът идва в рамките на програмата „Световен театър в София“, с подкрепата на Гьоте институт. Билетите са вече в продажба, а представленията ще бъдат със субтитри на български и английски език.

Сценография и костюмите в постановката са на Марк Ламерт. Асистент-сценограф е Улрих Белашк, а асистент-костюмограф – Карин Роземан. Осветлението прави Роберт Грауел, а звуковият дизайн – Мартин Персон. Драматург е Клаус Цезар, а преводът на пиесата на немски е дело на Елмар Топховен.

Участват Волфрам Кох, Самуел Финци, Андреас Дьолер, Кристиан Грасхоф.

Print

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах