POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Самуел Финци под бронята на хумора в Народния театър

Актьорът играе на немски на родна сцена в копродукция на три големи европейски театъра

Актьорът Самуел Финци. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Самуел Финци под бронята на хумора в Народния театър

Актьорът Самуел Финци. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Самуел Финци излиза на сцената на Народния театър в две поредни вечери през март тази година като комедиант, който сваля маската на хумора. Спектакълът „Един кон влязъл в бар“ – копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена), е драматизация по романа на Давид Гросман, за който писателят печели „Ман Букър“. Финци ще влезе в образа на Дов Гринщейн, израелски стендъп комик. Представленията са на 25 и 26 март.

Спектакълът ще се играе на немски език със субтитри. На сцената ще бъдат Самуел Финци, Катлийн Моргенайер и пианистът Антони Дончев, който ще свири на живо.

Пиесата е театър в театъра, разказва за Дов Гринщейн, стендъп комик, провокатор, артист със свое шоу, готов винаги да удовлетвори желанията на публиката. В зала в пустата индустриална област на Натания, град между Хайфа и Тел Авив, той излиза за своето последно представление. Представление като никое друго, едновременно интимно и екстатично, всяващо потрес и смут.

В своята последна среща с публиката Дов е безмилостно прям към нея – провокира я и я обижда, след което се извинява със сълзи на очи. Шегува се, разказва тъпи и остроумни, вулгарни и безобидни вицове. Нищо не остава пощадено от думите му – нито Шоа и нейните жертви, нито политиката на Израел в палестинските области. Почти два часа Дов яростно се бори за вниманието на присъстващите, защото никой не бива да остане безразличен. Защото той може да предложи много повече от едно успешно шоу: той трябва да разкаже за своя „личен Чернобил“, за травмата и вината, които са отровили живота му.

Представлението ще се играе в Народен театър „Иван Вазов“ само два пъти в присъствието на режисьора Душан Парижек. Билетите, пуснати за продажба в сайта на театъра, са цени между 35 и 100 лв.

САМУЕЛ ФИНЦИ: БЪЛГАРИНЪТ ВИНАГИ Е ПРОТИВ

„Един кон влязъл в бар” е пиеса за стендъп комик, театър в театъра. Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90