Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Самуел Финци с два филма на „София филм фест“

Актьорът ще ги представи на живо у нас

Самуел Финци ще представи филмите със свое участие на 11 март в кино „Люмиер“. Снимка: Емил Георгиев - Самуел Финци с два филма на „София филм фест“

Самуел Финци ще представи филмите със свое участие на 11 март в кино „Люмиер“. Снимка: Емил Георгиев

Две заглавия на „София филм фест“ са с участието на Самуел Финци и той лично ще ги представи пред родната публика. Българинът, който живее и работи в Германия, е сред гостите на кинофестивала, започнал на 9 март.

Зрителите ще видят Финци в два филма на немски режисьори – „Фриц Ланг“ и „Мария Кюри“. И двата ще бъдат излъчени на 11 март в столичното кино „Люмиер“.

„Фриц Ланг” на Гордиан Мауг е създаден по действителни събития от живота на прочутия германски режисьор Фриц Ланг и създаването на филма „М” („Убиец сред нас”). През 1930 г. Ланг търси подходящ материал за първия си звуков филм и заминава за Дюселдорф, за да следи отблизо работата на инспектор Генат. Инспекторът разследва жестоките серийни убийства на Петер Кюртен, в чийто образ влиза Самуел Финци.

Другият филм с участието на българина – „Мария Кюри“ – пристига у нас отличен с наградата за режисура на Баварските филмови награди тази година. Разказът в творбата е за най-бурните години на една от гениалните жени в света. През 1903 г. Мария Кюри става първата жена носителка на Нобелова награда. Това е признание за постиженията и откритията й в областта на физиката, което получава заедно с мъжа си Пиер Кюри. Осем години по-късно, през 1911 г., й е присъдена и Нобеловата награда за химия „за заслугите й за развитието на химията чрез откриването на елементите радий и полоний чрез изолацията на радия и изучаването на същината и съединенията на този елемент“. Така Мария Кюри става първият носител на две Нобелови награди и един от двамата Нобелови лауреати, на които са присъдени отличия в две различни области на науката. Другият е Лайнъс Полинг.


Вижте още: САМУЕЛ ФИНЦИ: В ГЕРМАНИЯ ДЪРЖАВАТА ФУНКЦИОНИРА, А ТУК СИМУЛИРА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90