Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Самуел Финци води юбилейното издание на „Берлинале“

Неговото „сладкодумие, енергия и импровизационни умения“ му осигуряват покана от директорите на кинофестивала

В сайта на „Берлинале“ не се посочва българският произход на Самуел Финци. Самият той в изказването си се нарича „европеец“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Самуел Финци води юбилейното издание на „Берлинале“

В сайта на „Берлинале“ не се посочва българският произход на Самуел Финци. Самият той в изказването си се нарича „европеец“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Актьорът Самуел Финци ще бъде водещ на откриващата церемония на „Берлинале“ на 20 февруари 2020 г. и на раздаването на наградите на 29 февруари, съобщават организаторите на кинофестивала. Юбилейното му 70-о издание ще се проведе в германската столица от 20 февруари до 1 март 2020 г.

Двамата директори на фестивала, Мариете Рисенбек и Карло Катриан (който поема щафетата от досегашния артистичен директор Дитер Кослик), лично са поканили актьора.

За нас е голямо удоволствие, че Самуел Финци ще води откриването на 70-тото „Берлинале“. Неговото сладкодумие, енергия и импровизационни умения обещават развличащо начало на фестивала“, казват двамата в изявление.

Двете галавечери ще бъдат излъчвани на живо по немския канал „3sat“, партньор на ZDF. Церемониите може да се гледат на живо и в онлайн сайта на фестивала.

В сайта на „Берлинале“ не се посочва българският произход на Самуел Финци. Самият той в изказването си се нарича „европеец“:

Като европеец, за мен е голяма чест да бъда част от най-важния филмов фестивал в света – споделя Финци, цитиран в сайта на „Берлинале“. – Много съм щастлив от възможността да бъда част от „Берлинале 2020“, и то на 70-годишнината, едно ново начало.

Самуел Финци е роден в Пловдив, син е на големия актьор Ицках Финци. Учи в Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“. Следва „Актьорско майсторство“ в НАТФИЗ. След промените се установява в Германия, където живее и работи до днес.

В началото на кариерата си работи с режисьори, силно повлияли на европейското кино и театър. Като допълнение към участието си на големи немскоезични и многобройни европейски сцени, Самуел Финци има роли в разнообразни филмови и телевизионни продукции, впечатлявайки зрителите както в боксофис хитове, така и в независими филми – се казва в пресинформацията на „Берлинале“. – Неговото задълбочено и изразително потапяне в човешката маниерност и леката му, но все пак точна игра, са радост както за критици, така и за публика. Самуел Финци е един от най-търсените сценични и киноактьори в немскоезичния свят и е събрал многобройни награди за работата си. В момента снима няколко кино- и телевизионни продукции и може да го гледате във водещи роли в Императорския театър във Виена и в „Schauspiel“ Хановер.“

Преди да го видим в ролята на водещ на „Берлинале“ у нас може да гледаме Самуел Финци на големия екран във филма на Виктор Чучков „18% сиво“ по едноименната книга на Захари Карабашлиев. Премиерата му е на 24 януари 2020 г. Миналата година театралните зрители го гледаха и в гостуващата в Народния театър немска постановка „Власт и съпротива“ по книгата на Илия Троянов.

Вижте още: САМУЕЛ ФИНЦИ: В ГЕРМАНИЯ ДЪРЖАВАТА ФУНКЦИОНИРА, А ТУК СИМУЛИРА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90