Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Самуил – възкачен и опакован (снимки)

Паметникът на българския цар е вече монтиран край църквата „Света София“

Скулпторът Александър Хайтов постави в неделния следобед царската корона върху главата на статуята. Снимки: Веселин Боришев, Клуб Z - Самуил – възкачен и опакован (снимки)

Скулпторът Александър Хайтов постави в неделния следобед царската корона върху главата на статуята. Снимки: Веселин Боришев, Клуб Z

Паметникът на цар Самуил бе инсталиран в ранния неделен следобед на своя постамент край църквата „Света София“ в столицата и очаква откриването си в понеделник в 12 ч. Статуята е опакована, а бялото платно очертава контурите на фигурата, предизвиквала полемики както преди 1000 години, така и днес.

Преди хилядолетие дискусиите около Самуил са били от историческо естество, днес – от естетическо. Неколцина интелектуалци, някои от които свързани с паметника със спорни качества на Георги Марков, днес роптаят доколко е изкуство творбата на скулптора Александър Хайтов. Дори призовават церемонията по откриването на паметника да бъде отложена, за да подложим междувременно на обществен диспут монумента, защото „нито стилът, в който е изпълнен, нито мястото, на което се планира инсталирането му, са подходящи. Нещо повече, убедени сме, че този проект ще нанесе непоправима щета върху лика на едно от най-съществените символни места в столицата. Той дори ще навреди на целите, които изглежда този проект си поставя“, пише в открито писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова философът Стефан Попов.

Писмото му обаче не можа да спре възкачването на паметника. Десетки столичани се събраха край постамента в неделя, когато Александър Хайтов вдигна статуята на цар Самуил.

Вижте фоторепортажа на Веселин Боришев:

2

3

4

5

6

7

8

11

12

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС