Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сан Франциско въвежда забрана за естествената кожа

След големи модни брандове, и цели градове започнаха да се обявяват срещу естествената кожа

Изделия от лисича и всякакъв вид естествена кожа няма да може да се продават в Сан Франциско от 1 януари 2019-а. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Сан Франциско въвежда забрана за естествената кожа

Изделия от лисича и всякакъв вид естествена кожа няма да може да се продават в Сан Франциско от 1 януари 2019-а. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да се наложи вето над продажбата на изделия от естествена кожа от 1 януари 2019-а решиха единодушно общинските съветници на Сан Франциско. С това решение градът от щата Калифорния става най-големият в САЩ, обявил се в срещу естествената кожа, посочва „Холивуд рипортър“.

Забраната обхваща всякакви облекла и аксесоари, произведени от истинска кожа – от палта и връхни дрехи до ключодържатели и ръкавици. Препродажбата на вече произведени кожени стоки е позволена, но само в магазини за аутлет облекло или дрехи втора ръка, заложни къщи и организации с нестопанска цел – търговци, които по принцип не са специализирани в продажба на кожи.

Производителите и търговците на продукти от кожа ще имат две години да продадат вече изработените изделия, докато забраната засегне техния бизнес – за тях ветото влиза в сила от първия ден на 2020 година.

„Надявам се, че това действие ще вдъхнови други градове, а и цялата държава да предприемат някакви мерки. Определено се нуждаем от по-добри федерални закони за отглеждането на животни за кожа. Няма хуманен начин да отгледаш едно животно и след това да одереш кожата му“, коментира Кейти Танг от Общинския съвет, предложила законовите промени.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Трябва целият град да гласува за тези промени, а не решението да се взема изцяло от борда на общинските съветници“, казва в отговор Скип Пас, изпълнителен директор на една от най-големите фирми в региона за покупко-продажба на кожи.

Сан Франциско вече си е изградил репутацията на град със силно социално съзнание, нерядко за сметка на бизнеса. Общинският съвет на града забрани още и ментоловите цигари, ароматизирания тютюн и представленията, в които участват екзотични животни. През 2016-а Сан Франциско стана първият американски град, който прие изменение в законите си и гарантира на всички работодатели напълно платен родителски отпуск от 6 седмици (преди това на родителите са се изплащали едва 45% от заплатите им).

Стъпката обаче, колкото и важна да е за природозащитните организации, е удар за търговците, особено за онези от тях, които поддържат малък бизнес. Около 50 компании за производство и разпространение на кожи ще бъдат засегнати от ветото, по изчисления на експерти. Те носят на хазната около 40 млн. долара годишно, но според тях едва ли тоталната забрана ще има чак толкова голям негативен ефект върху местната икономика.

С въвеждането на забраната в сила Сан Франциско се нарежда до още два калифорнийски града, казали „не на луксозните стоки, добити по жесток начин“. Промяната идва във времена, в които модната индустрия започна все повече да се разграничава от естествената кожа и от 2019-а градът по западното американско крайбрежие ще се нареди до марки като „Версаче“, „Майкъл Корс“, „Гучи“, „Шанел“, „Джими Чу“, „Ралф Лорен“, „Диор“, „Луи Вюитон“, „Армани“, „Келвин Клайн“ и още много, много други световноизвестни имена.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах