Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съпротива в Съюза на филмовите дейци срещу подкрепата за Рашидов

Председателят Иван Павлов ще дава обяснение за писмото, предупреди режисьорът Цветодар Марков

Културата е разделена на две - за и против новия стар министър на културата Вежди Рашидов. - Съпротива в Съюза на филмовите дейци срещу подкрепата за Рашидов

Културата е разделена на две - за и против новия стар министър на културата Вежди Рашидов.

Филмовите дейци явно не подкрепят единодушно Вежди Рашидов. Нещо повече – не е ясно дали председателят на съюза им Иван Павлов не е пратил официалното поздравително писмо до новия стар министър на културата, без да обсъди намерението си с Управителния съвет на сдружението. В момента тече безпрецедентно преброяване на творците за и против втория мандат на Рашидов. 

„Съюзът на българските филмови дейци не е подкрепил Вежди Рашидов, – написа на стената си във фейсбук режисьорът Цветодар Марков, член на СБФД. – Иван Павлов си е позволил „волност“, за която ще трябва да дава обяснение. Ние сме независим съюз на свободни хора от киното и нито подкрепяме, нито не подкрепяме политически фигури от която и да е партия, още повече когато е на власт. Има официални становища и решения на Управителен съвет, Контролна комисия… А иначе, всеки от нас има своето право на лично мнение, но без да намесва Съюза.“

Ето текста на писмото, пратено от Съюза на филмовите дейци, подписано от Иван Павлов:

„Уважаеми господин Рашидов, от името на Съюза на българските филмови дейци искам да ви пожелая успех във вашата дейност като министър, поемащ високоотговорната мисия да способства за развитието на българската култура.

Надяваме се, че ще положите всички усилия за реализирането на заявеното от Вас намерение 1 процент от Републиканския бюджет да бъде задължително отделен за култура, което ще позволи да се изпълнява Законът за филмовата индустрия, а и да се увеличи бюджетът за филмопроизводство като една от най-важните духовни сфери на съвременното изкуство”.

Междувременно днес Рашидов получи подкрепата на Кристалина Георгиева, зам.-председател на Европейския съюз и европейски комисар по бюджет и човешки ресурси. Двамата имаха работна среща в Брюксел, на която е било обсъдено развитието на българската култура „в следващия програмен период“.

„Оценката на Европейската комисия за първия мандат на Вежди Рашидов като министър на културата е много висока, защото той и екипът му направиха видими и реални проекти и усвоиха близо 130 млн. лева европейски средства. Затова имате основания сега да получите още по-голяма подкрепа”, казва Кристалина Георгиева.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg