Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гандалф обикаля английските училища и говори за хомосексуализма

Сър Иън Маккелън: Да признаеш публично, че си гей, е социално оръжие

Сър Иън Маккелън твърди, че ридае от щастие, че може да обикаля училищата, за да говори за еднополовата любов:  "Да видиш деца, които са подкрепяни от учителите си... Учители, които са с различна сексуалност, ученици, които харесват еднополовата любов. Това е бъдещето."  - Гандалф обикаля английските училища и говори за хомосексуализма

Сър Иън Маккелън твърди, че ридае от щастие, че може да обикаля училищата, за да говори за еднополовата любов: "Да видиш деца, които са подкрепяни от учителите си... Учители, които са с различна сексуалност, ученици, които харесват еднополовата любов. Това е бъдещето."

Сър Иън Маккелън – най-знаменитият жив Шекспиров актьор, виси във въздуха, вдигнат от група полуголи и млади господа, на които мъжествеността едва е побрана в тесните слипове, а изваяните им гръдни мускули бушуват в пространството на кадъра. Не, това не е постер за най-новия филм на легендарния британски актьор, а част от календара на отбора по гребане „Уоруик Рауърс”. Спортен клуб, който вече пета година се опълчва срещу хомофобията в спорта.

Представете си море от силни мъжки тела, а над тях величествено се извисява сър Маккелън, или Серена, както е известен сред приятелите си. Върху набразденото му от бръчки лице, с тежки торбички под очите, с триъгълните си вежди, които напомнят отчасти лукавостта на Джак Никълсън и проницателността на Джон Хърт, се чете задоволство. Ако не беше досадният Елтън Джон, прозвището, което най би прилягало на сър Иън, би било Кралица на света.

Срещаме се в лондонския хотел „Мейфеър”, където той е домакин на събитие, организирано от същия този клуб по гребане. Организация, която е изключително популярна сред гей общността заради подкрепата си – едновременно финансова и гласна, заради битката си срещу хората, които не разбират еднополовата сексуалност и които са категорични, че тя няма място в спорта.
Момчетата от „Уоруик Рауърс” не се свенят да демонстрират естетска голота, побрана в черно-бели кадри. Благодарение на тази смелост те са събрали стотици хиляди паунди, с които се опитват да сразят антигей предразсъдъците в сфера, която не се слави с особено прогресивното си мислене. Сфера, която е диктувана от Негово величество Футбола – най-непоколебимия хомофоб сред спортовете.

Дни преди нашия разговор със сър Иън Маккелан, треньорът на английския национален футболен отбор – Рой Ходжсън, сподели в интервю за студентския вестник на Университета Кеймбридж, че не знае какво означава акронимът ЛГБТ (лесбийски, гейове, бисексуални, транссексуални). И за да се изложи още по-драстично, заяви, че е „наивен по тази тема”, че „тя не е част от неговия свят” и че „никога не е срещал гей футболист”.

„Този човек не живее в реалността, – откровено заявява сър Иън Маккелън. – Той е погълнат от собствения си свят и определено това е място, където да си гей не е лесно. 500 професионални футболисти в тази държава и нито един, който да е заявил своята различна сексуална принадлежност открито? Какво ще накара клубовете от Английската висша лига да си признаят, че имат проблем? И той се изразява в това, че живеят в миналото. Те са старомодни. Държат се все едно са шампионите на света, но те не са. Те просто живеят в 19-и век.”

Според актьора, изиграл магьосника Гандалф в сагата „Властелинът на пръстените”, гей играчите би трябвало да получат помощ от техните мениджъри.

„Това трябва да се вземе под внимание, а не само висшите мениджъри да се жалват какво е състоянието на спорта в тази държава. Неговото здраве ще е по-добро, ако се погрижат за здравето и разума на хомосексуалните спортисти”, категоричен е Маккелън.
В подкрепа на думите си той дава за пример Гарет Томас – бившия капитан на отбора по ръгби на Уелс, който през 2009 г. публично обяви, че е гей.

„Видях се с него веднага след като беше свалил от плещите си този товар. Беше категоричен, че това е най-доброто, което е правил през целия си живот. Но той призна пред света истината за себе си едва когато се пенсионира от спорта, защото се страхувал.” Тук Маккелън прави драматична пауза, повишава гласа си и провлачва думите във възмутено безверие: „Гарет Томас. Уплашен. Може ли да го повярвате?!”

75-годишният сър Иън призна публично през 1988-а своята нетрадиционна ориентация в отговор на постановление Параграф 28, гласувано от правителството на Маргарет Тачър, което забранява на местните власти и английските учители да поощряват хомосексуалността.

„Най-доброто, което може да се случи на една хомосексуална личност, е да излезе и да заяви истинската си същност. Досега не съм чул някой да е съжалявал, че го е направил. Гледайте на това като на социално оръжие срещу тесногръдието. Не мисля, че хората, които са хомофоби, ще променят вижданията си с някакъв правителствен указ. Това може да бъде постигнато от тези гребци (спортистите от „Уоруик Рауърс”), от учител, от телевизионна дискусия.”

Самият Маккелън е дал своя дял за разклащането на устоите на хомофобията. Досега е посетил 50 училища, в които е говорил с учители и ученици. „Това те кара да ридаеш от щастие. Да видиш деца, които са подкрепяни от учителите си. Учители, които са с различна сексуалност, ученици, които харесват еднополовата любов. Това е бъдещето. Слушат с отворени уста, когато им разказвам какво е било по времето, в което аз съм раснал и когато беше незаконно да си гей, когато не можеше дори да се говори за това.”

Сър Иън Маккелан е един от основателите на „Стоунуол” (най-голямата организация за равни права на гейовете в Европа), възникнала през 1989 година като отпор на Параграф 28.

„На нас ни се падна лесната част – да променим законите и да осигурим на гей общността равенство. Културата на обществото е тази, която е доста по-непреклонна. Мисля, че гей браковете са на път да огънат тази стена. Ние, хората, може да бъдем цинични колкото си искаме, но истината е, че на всяка еднополова сватба поне 100 човека реват от радост за младоженците. Сто души, които са приятели и семейство. Перпетуум мобилето тръгна”, твърди Маккелън.

Сър Иън Маккелън в образа на Гандалф във "Властелинът на пръстените".

Сър Иън Маккелън в образа на Гандалф във „Властелинът на пръстените“.

Вървейки към края на нашия разговор, разбирам, че този величествен господин има още една последна цел – самоопазването на духовността ни.

„Всяка антигей забележка, която се прави от Църквата, дава картбланш на всеки престъпник, воден от религиозни прийоми, да бъде още по-жесток. Знаете ли, че през 2012-2013 година е имало повече от 4 хиляди престъпления срещу гейове в Англия? Има хомофобско насилие по улиците, има вербално насилие, където и да отидеш. Въпреки това нямам никакво намерение да ходя и да чукам по вратата на Архиепископа на Кентърбъри (бел. ред. –  главата на Църквата на Англия и Англиканската общност). Ако утре Папата излезе и каже, че е гей, това ще има влияние, но ние не може да стоим и да чакаме това да се случи. Ще трябва търпеливо да научим света да стане приятел с нас.”

Биографични данни

Роден през 1939 г. в Бърнли.

През 1957 г. печели стипендия в колежа „Сейнт Катрин”, Кеймбридж, за да изучава английска литература.

През 1961 г. прави професионалния си дебют като Ропър в „Мъж на всички сезони” в театър „Белгрейд”, Ковънтри.

През 1964 г. започва връзка с учителя по история Брайън Тейлър.

През 1976-а прави пробив в кариерата си като Ричард Втори, което води до главните му роли в „Отело”, „Макбет” и „Крал Лир”.

През 1978 г. се запознава с втория си партньор – писателя и режисьор Шон Матиас.

През 1988-а признава в интервю за BBC Radio 3, че е гей.

През 1989 г. основава организацията „Стоунуол”.

През 1991-а получава званието „сър“ за заслуги в театралното изкуство.

През 2001 г. участва в поредицата „Властелинът на пръстените“ като магьосника Гандалф.

През 2006-а е диагностициран с карцином на простата.

През 2013 г. бракосъчетава Патрик Стюарт със Съни Озел.

През 2014-а е награден с почетна диплома от университета Кеймбридж.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg