Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сър Саймън Ратъл: Музиката няма да умре, но оркестрите може да не оцелеят след кризата

Двама големи британски диригенти с отворено писмо до правителството за опустошението на класическата музикална сцена във Великобритания

Сър Саймън Ратъл и Лондонският симфоничен оркестър на концерт в Гранада, Испания, през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Сър Саймън Ратъл: Музиката няма да умре, но оркестрите може да не оцелеят след кризата

Сър Саймън Ратъл и Лондонският симфоничен оркестър на концерт в Гранада, Испания, през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сър Саймън Ратъл и сър Марк Елдър, двама от най-влиятелните британски диригенти, предупреждават, че след пандемията пейзажът в класическата музика е опустошителен. Някои оркестри може и да не оцелеят, а музикантите се чувстват „като в пустиня“, тъй като все още няма яснота кога ще могат отново да се върнат на работа, пишат Ратъл, музикален директор на Лондонския симфоничен оркестър, и Елдър, директор на окрестър „Хале“, в отворено писмо, публикувано в „Гардиън“.

Както се случи и в България, сценичните изкуства последни получиха разрешение да възстановят работата си – но в залите публиката не може да бъде повече от 30%, а от 11 юни – до 50%. У нас обаче оркестрите са държавни, а повечето от институциите във Великобритания не разчитат на държавна помощ и по време на пандемията изразходваха финансовите си резерви. По-малките организации са на ръба на оцеляването и може и да не оцелеят след кризата.

Междувременно мерките във Великобритания започнаха да се отпускат и министър-председателят Борис Джонсън заговори за отваряне на клубовете към края на юни. Ситуацията в сферата на класическата музика обаче е отчайваща.

Има реална възможност пейзажът от другата страна на тази криза да бъде опустошителен, оркестрите може и да не оцелеят, а ако го направят, ще се изправят пред непреодолими пречки, за да останат платежоспособни в новата реалност“, пишат двамата диригенти.

Някои културни институции в страната като театър „Олд Вик“, Кралската опера и балет, концертната зала „Уигмор хол“ започнаха събития на живо, но без публика, излъчвайки представленията и концертите в интернет.

Но симфоничната музика задължително трябва да се преживее на живо, отбелязват Ратъл и Елдър.

„Тя изисква участниците, изпълнителите и слушателите да бъдат заедно в една зала. Това, което правехме в интернет през изминалите месеци, беше хубаво, но живото сърце на нашето общество е споделянето на пространство, изкуство и емоция, което е едновременно жизненоважно и изцеляващо – пишат диригентите. – Ние ТРЯБВА скоро да намерим начин да свирим заедно, ако искаме да запазим нормалните си стандарти и силно се нуждаем от яснота от правителството, конкретна дата кога и как това може да се случи. Разбираме, че не можем да очакваме всичко да се върне така, както е било, но ще бъдем креативни и неуморни в създаването на планове за непредвидените ни разходи и в разрешаването на проблеми. Отказваме да повярваме, че музиката ще умре, но тя няма как да оцелее само на енергия и оптимизъм. Ще има нужда от подкрепа и разбиране, особено когато излезе отново пред публика. Първата година, в която ще трябва да свирим с по-малко музиканти пред по-малко зрители, ще бъде най-тежкото време за нас и имаме нужда от подадена ръка, за да се справим.

За пример Ратъл и Елдър посочват опита на останалите европейски държави, които вече позволиха на оркестрите си да работят и търсят начини да свирят пред публика, спазвайки социалната дистанция.

Във Великобритания можем да спестим време, като проучим какво доказано работи, вместо да започваме от самото начало, без представители на изпълнителските изкуства, когато се вземат решенията. Докато не получим някаква практическа идея какво съдържа бъдещето ни, музикантите в страната ни ще продължат да се чувстват като в пустиня“, казват диригентите, подкрепяйки критиката на мнозина, че в комисиите, назначени от правителството за предлагане на мерки за културата, няма представители на сценичните изкуства.

Това е поредният зов за помощ, който британската култура отправя към правителството. В изминалите месеци театралите предупредиха, че 70% от театрите ще похарчат резервите си, ако не отворят врати и през есента. Застрашени са половината от оркестрите и концертните зали в страната, както и театрите в Уест Енд.

Английският министър на културата Оливър Даудън сподели, че води преговори с финансовото министерство и увери, че няма да позволи унищожението на водещи културни институции.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg