POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Саркофаг счупен от туристи, за да си направят снимка пред него

Семейство прескочи огражденията около 800-годишен артефакт и го увреди

Ковчегът е открит под приората през 1921 г., като в него е имало и скелет – предполага се на високопоставен монах. Снимки: Музей към Притълуелския приорат  - Саркофаг счупен от туристи, за да си направят снимка пред него

Ковчегът е открит под приората през 1921 г., като в него е имало и скелет – предполага се на високопоставен монах. Снимки: Музей към Притълуелския приорат

800-годишен ковчег, изложен пред публика, е бил увреден, след дете е било прехвърлено над огражденията, за да позира за снимка. Артефактът, показан в музея към Притълуелския приорат в Есекс, е бил бутнат по невнимание от постамента си и от него се е отчупило парче, разказва „Гардиън“.

Семейството с детето бързо е напуснало оживения музей на 4 август без да съобщи за инцидента. Впоследствие екипът на института установява повреждането и чрез записи от охранителните камери разбира какво се е случило.

Саркофагът е открит под приората през 1921 г., като в него е имало и скелет – предполага се на високопоставен монах. Приоратът е основан от клюнийски монаси през XIII в. и в пиковите си години е бил дом на над 100 духовници.

Каменният ковчег, повреден сега, е последният известен по рода си. По думите на реставраторката Клеър Рийд, става дума за „изключително важен артефакт, исторически уникален, тъй като няма много археологически находки от този приорат“.

Реликвата преди да бъде увредена.

За щастие, повредата не е безвъзвратна, а ще се окаже и сравнително евтино отстранена. По първоначални оценки на експертите реставрацията ще струва около 100 паунда.

След възстановяването му обаче, ковчегът ще бъде държан напълно затворен, за да се избегнат подобни инциденти.

От музея не пропускат да припомнят на посетителите, че трябва да следят и уважават всички ограждения и знаци, които са поставени в галериите, за да предпазят културното наследство и историята в района.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС