Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сърце, което милее за България

В събота отбелязваме 166 години от рождението на Иван Вазов

Сърцето на Иван Вазов се излага пред публика за първи път от повече от три десетилетия. Снимки: Емил Георгиев - Сърце, което милее за България

Сърцето на Иван Вазов се излага пред публика за първи път от повече от три десетилетия. Снимки: Емил Георгиев

Не анатомичен орган, а символ. Тази седмица стъкленицата със сърцето на Иван Вазов е изложена в къщата му музей. Само ден остава, в която тя ще продължи да е публична – в петък вечерта ще бъде отново прибрана в хранилището на институцията. Ден по-късно пък, в събота (9 юли) ще бъде отбелязан тържествено рожденият ден на Патриарха на българската литература.

Вазов издъхва от масивен инфаркт в ранния следобед на 22 септември 1921 г. в семейната трапезария в дома си. Ден по-късно му е направена аутопсия. Сърцето и мозъкът са съхранени в стъкленици, а тялото е балсамирано и изложено за поклонение в храма „Света Неделя“. Хиляди се стичат, за да се сбогуват с писателя.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сърцето на Иван Вазов се излага пред публика за първи път от повече от три десетилетия. Но, за съжаление, не престават и глупавите въпроси, обвили в жълтина живота на писателя. Нищо от клюките за смъртта му не е истина и въпреки това близо век паметта му се осквернява.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

А когато посетители на музея днес, пред стъкленицата, лукаво запитат уредничката на музея Мирела Иванова дали наистина поетът е починал в дамски обятия, тя просто се усмихва с лаконичното: „Не бях там“ и се отправя към следващия си гост, за да му разкаже истинска история – за едно сърце, което милее за България.

27533296744_d48ba15d6b_z

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах