Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сърце в буркан с бонбони в новата изложба на Деймиън Хърст

Попарт артистът: Любовта е антидот за ужаса по света

Деймиън Хърст на фона на една от творбите си, за която са били принесени в жертва хиляди пеперуди. - Сърце в буркан с бонбони в новата изложба на Деймиън Хърст

Деймиън Хърст на фона на една от творбите си, за която са били принесени в жертва хиляди пеперуди.

Точки, хапчета, пеперуди, плюшени мечета…, влюбени сърца? Попарт артистът Деймиън Хърст – известен с мъртвите животни, потопени във формалдехид, в творбте си – е на път да ни покаже и по-меката страна от себе си.

Най-богатият британски артист, чието състояние се оценява на около 212 милиона паунда, планира нова изложбата Love is, посветена на Свети Валентин. Ще я открие в лондонската галерия „Столпър“ на 9 февруари. Творбите му могат да бъдат видени от ценителите до 21 февруари.

„Любовта е красиво нещо и аз гледам на нея като на малък антидот за целия ужас по света”, споделя Хърст пред „Индипендънт”.

Творецът, сред чиито творби са 1400 платна с точки, често е определян като лошото дете на британската арт сцена. През 2012 г. той беше подложен на жестока критика, след като 9 хиляди пеперуди умряха след „участието” си в инсталацията му In and Out of Love, показана в галерия „Тейт”. Акули, крави, овце, дори и зебра, разрязани наполовина и поставени във формалдехид, са били част от неговото изкуство.

Но в новата си експозиция Хърст се съсредоточава „изцяло върху темата за любовта”. Сред творбите има принтове със сърца с пеперуда в средата. Ще бъде показана и скулптура на две хапчета под формата на сърце, на които пише: ♡YU4EVA (бел. ред. – обичам те завинаги), както и сърце, пронизано от стрела и прибрано в буркан с бонбони.

Едно от любовните хапчета на Деймиън Хърст.

Едно от любовните хапчета на Деймиън Хърст.

“Деймиън винаги е вярвал в любовта, това е често срещана тема в неговото изкуство. Няма нищо лошо в любовта. Той е горд, че може да я почете”, отбелязва Пол Столпър – собственик на галерията, която ще е домакин на изложбата.

От 80-те години до днес Хърст използва различни изразни средства, за да изследва живота и смъртта, обяснявайки, че изкуството е за живота и не би могло да бъде за нищо друго, защото няма нищо по-велико от него.

Разбира се, някои хора вярват, че най-добрият подарък за отбелязването на любовта на Свети Валентин е под формата на диамант. През 2007 г. Хърст прозря, че момичетата предпочитат скъпоценните камъни повече, отколкото плюшените играчки. Тогава той сътвори скулптурата „От любов към Господ”, която представлява платинена отливка от човешки череп, инкрустирана с 8,601 диаманта. Говори се, че творбата е продадена за 50 милиона паунда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg