Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Саша Барън Коен: Поздравления, България! Вие ни дадохте невероятно талантливата и смела Мария Бакалова

В главата ми не съществуваше такъв перфектен сценарий, коментира актрисата номинацията си за „Оскар“

„Гледам да съм заземена и да се подготвя, че номинацията вече е достатъчно голямо признание“, каза Мария Бакалова в края на деня, в който бе номинирана за „Оскар“. Снимка: Стопкадър/Би Ти Ви - Саша Барън Коен: Поздравления, България! Вие ни дадохте невероятно талантливата и смела Мария Бакалова

„Гледам да съм заземена и да се подготвя, че номинацията вече е достатъчно голямо признание“, каза Мария Бакалова в края на деня, в който бе номинирана за „Оскар“. Снимка: Стопкадър/Би Ти Ви

Мария Бакалова, първата българска актриса с номинация за „Оскар“, научава за постижението си  на снимачната площадка на новия комедиен филм „Балонът“ в Лондон. Сюжетът е за група актьори, карантинирани в хотел.

Режисьорът Джъд Апатоу предложил на актрисата да отсъства от снимки, за да гледа церемонията по обявяване на номинациите, но тя отказала, защото не искала „да бъде нахална и нагла“, разказва Бакалова в серия от интервюта за български медии, и не само. Когато научил за номинацията, режисьорът спрял камерите и се приближил да ѝ прошепне нещо.

„Бяхме по средата на една сцена – разказва тя. – Аз реших, че съм направила нещо погрешно, казах си „Боже, толкова ли е зле“.

Вместо това Апатоу ѝ казал, че играта ѝ в „Борат 2“ е получила номинация от Американската филмова академия.

Вижте още: МАРИЯ БАКАЛОВА С НОМИНАЦИЯ ЗА „ОСКАР“

„Само идеята хората да споменават името ми за това огромно признание заедно с тези вдъхновяващи, невероятни и чудесни актриси ми стига – споделя тя пред „Варайъти“. –  За това просто отказах на Джъд да остана насаме и да гледам церемонията, вместо това исках да работя. Снимахме интересна сцена с Педро Паскал и Джъд дойде и ми каза: „Имаш номинация за „Оскар“. „Какво?“, му отговорих. Започнах да треперя и буквално изгубих ума и дума за секунда. Джъд Апатоу и Педро Паскал бяха толкова развълнувани.

Паскал, който във филма на Апатоу е звезда от измислен франчайз, спрян заради пандемията, сподели вълнението си в Туитър:

„Моментът, в който екранният ти партньор получи първата си номинация за „Оскар“, написа той и отбеляза Бакалова в публикацията си.

На номинацията реагира и Саша Барън Коен. Самият той има шанс за статуетка за поддържаща мъжка роля, но не за образа на Борат, за драматичната си роля в „Делото срещу Чикагската седморка“. „Борат 2“ има номинация за адаптиран сценарий.

„Благодаря на Академията, че за втори път номинира „Борат“ за адаптиран сценарий и за това, че ни дадохте награда, че сме наели най-много членове от Гилдията на сценаристите – пошегува се актьорът с останалите седем сценаристи на филма в пост в Инстаграм. – И поздравления, България! Вие ни дадохте невероятно талантливата и смела Мария Бакалова, която е туптящото сърце на „Борат 2“.  Много сме развълнувани за историческата ви номинация за „Оскар“!“

Първият човек, на когото Бакалова се обадила след номинацията, била майка ѝ, сподели актрисата в „Шоуто на Николаос Цитиридис“ и призна, че все още не е осмислила номинацията, нито е отваряла съобщенията си с всички поздравления.

„В главата ми не съществуваше такъв перфектен сценарий за развитие на нещата, не е било фиксидея, не си визуализирах, че е възможно дори – продължи Бакалова. – Гледам да съм заземена и да се подготвя, че номинацията вече е достатъчно голямо признание, че хората някак си вече са насочени към тези наши източноевропейски артисти и е време да се отвори тази платформа. Това е достатъчно признание, натам се стремя.“

Попитана от „Варайъти“ защо героинята ѝ Тутар така резонира сред критиката и публиката в наградния сезон, Бакалова отговаря, че „особено в трудните времена на пандемията, хората повече отвсякога имат нужда от любов и шеги“:

„За мен е чест, че хората признават комедийния жанр, работата и душата, която вкарахме в този филм. Зад всички шеги Саша и останалите създатели на филма са закодирали важни послания. Това е комедия, но се иска и дисциплина. Много хора смятат, че когато снимаш забавни сцени, ти също се забавляваш, но всичко се прави за време. При „Борат“ нямахме право на втори дубъл, беше сега или никога“.

На въпрос на изданието каква е разликата в атмосферата на снимачната площадка на първия ѝ филм след „Борат 2“, актрисата отбелязва, че е облекчена, защото „сцените не завършват с полиция“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg