Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Саша Барън Коен съди компания за канабис заради билборд с Борат

Актьорът не желае да участва в реклами, за да запази актьорското си реноме

Саша Барън Коен в образа на Борат  - Саша Барън Коен съди компания за канабис заради билборд с Борат

Саша Барън Коен в образа на Борат

Саша Барън Коен съди компания, отглеждаща и разпространяваща канабис в САЩ, заради рекламен билборд в Масачузетс, на който е използван персонажът му Борат. Рекламата на „Solar Therapeutics“ е с образа на фикционалния казахстански журналист, вдигнал палец, изписан е и популярният му израз „It’s nice“ (хубаво е)

В отговор британският актьор е потърсил обезщетение на стойност от поне 9 млн. долара за нарушение на авторски права, става ясно от документите, внесени в съда и цитирани от „Холивуд Рипортър“.

„С използването на този билборд обвиняемите създават фалшивото схващане, че господин Барън Коен е одобрил техните продукти и е свързан с бизнеса им“, пише адвокатът на актьора в жалбата.

В щата Масачузетс употребата на канабис е легализирана не само за медицинска, но и за употреба за развлечение. И все пак марихуаната остава нелегална в страната. След разговор с представителите на Коен, от „Solar Therapeutics“ са свалили проблемния билборд, но отказват да платят обезщетение на актьора за неправомерното използване на образа му.

Барън Коен никога не е употребявал канабис и не подкрепя употребата му за развлекателни цели като „здравословен избор“, заяви адвокатът му. Всъщност образът на актьора никога не е използван за реклама в САЩ или Великобритания досега, тъй като той се опасявал, че това ще „отслаби неговото актьорско портфолио и позицията му на сериозен социален активист“.

Актьорът много държи да защити образа и личността си, продължава адвокатът му в съдебните документи и изтъква „значителната търговска стойност“ на персонажа Борат. За пример е дадено отхвърлено от Барън Коен предложение Борат да участва в реклама на автомобили срещу 4 млн. долара.

Борат става популярен в цял свят през 2006 г. след премиерата на едноименния художествен филм, заснет като документален. Продукцията с бюджет от 18 млн. долара отчете приходи от 262 млн. долара в световен мащаб. Персонажът се завърна на екран миналата година като продължение на филма от 2006 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg