Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Саша Барън Коен за бала в „Борат 2“: Защо една жена трябва да се срамува от нещо напълно естествено?

Актьорът в едно от редките си интервюта за най-опасните сцени по време на снимките на филма

„Живеем в много агресивно време. Ако протестираш срещу расизма, със сигурност ще притесниш някои расисти“, казва Саша Барън Коен. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Саша Барън Коен за бала в „Борат 2“: Защо една жена трябва да се срамува от нещо напълно естествено?

„Живеем в много агресивно време. Ако протестираш срещу расизма, със сигурност ще притесниш някои расисти“, казва Саша Барън Коен. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да използваш линейка за прикритие, за да избягаш от тълпа гневни поддръжници на консерваторите, след като си ги излъгал, че си кънтри звезда, е един от обичайните снимачни дни на „Борат 2“. Филмът, продължение на историята на казахския журналист Борат Сагдиев от 2006 г., предизвика противоречиви чувства у зрителите си – някои заклеймиха продукцията заради шокиращи сцени, други изтъкнаха смелостта на екипа. В България филмът се радва на особен интерес заради участието на Мария Бакалова като дъщерята на Борат, но нейната роля се оказа повод за не по-малко яростно разделение.

В интервю за „Гардиън“ Саша Барън Коен, създател на образа на Борат, разказва за някои от най-скандалните сцени, някои от участниците в които не знаят, че са снимани и за какво ще се използва материалът. Например в щата Джорджия, където се провежда дебютантският бал, на който Борат представя дъщеря си, няколко подпийнали бащи посегнали към оръжията си в края на „танца на плодовитостта“. През февруари 2020 г. охраната залавя и разпитва мистериозен човек, дегизиран като Доналд Тръмп, нахлул на събитие на Консервативната партия, за да подари жена на Майкъл „Пенис“. През юли в полицията в Ню Йорк постъпва сигнал за мъж в „откачен розов трансджендър аутфит“, прекъснал интервюто на Руди Джулиани с млада тв журналистка.

Днес актьорът е на сигурно място в дома си, който дели с актрисата Айла Фишър и трите им деца. От съображения за сигурност не уточнява къде се намира.

„Получавал съм заплахи, след като създадох образа на Али Джи, и съдейки по опита ми, оповестяването им публично води само до едно: още повече заплахи – коментира актьорът. – Живеем в много агресивно време. Ако протестираш срещу расизма, със сигурност ще притесниш някои расисти.“

Вижте още: ИЛИ ЩЕ ГО ХАРЕСАТЕ, ИЛИ ЩЕ ГО НАМРАЗИТЕ

Барън Коен е най-изобретателният комик в съвременното кино, отбелязва интервюиращата Катрин Шоърд. Той е първият британски комедиант, който успява да завладее американското кино след Питърс Селърс („Розовата пантера“) и „Монти Пайтън“. Въпреки огромната си популярност – или тъкмо заради нея – пред „Гардиън“ е едно от малкото му интервюта извън образ. То е и едно от редките интервюта на Коен за британската преса.

Някои от колегите му изпитват притеснение за него. Еди Редмейн например, с когото си партнират в „Делото срещу Чикагската седморка“, споделя, че Барън Коен е обмислял дали хората, засегнати от провокациите на Борат, няма стигнат дотам, че да искат да го убият.

САША БАРЪН КОЕН СПРЯГАН ЗА НАГРАДНИЯ СЕЗОН И С ДРАМАТИЧНА РОЛЯ

Самият Барън Коен разказва за паник атаки по време на снимките на филма, една от тях настъпила по време на 5-дневния престой в отдалечена хижа с Джим и Джери, двама поддръжници на Тръмп и последователи на конспиративни теории.

След премиерата на „Борат“ през 2006 г., Барън Коен не вярвал, че някога ще се завърне към персонажа на примитивния журналист. Но точно десет години по-късно Тръмп печели изборите и това е първият сигнал за актьора.

„В момента, в който въведоха забраната за мюсюлманите*, бях толкова отвратен, че трябваше да направя нещо – спомня си той. – Върнах се към Борат с основата цел да се внедря във вътрешния кръг на Тръмп.“

Това води първо до телевизионния сериал „Кой е Америка?“ (Who is America?) от 2018 г.

„Това, което Тръмп правеше, е да следва стъпка по стъпка траекторията на трансформацията на една система от демокрация в автокрация. Следваше стриктно тази цел“, смята Барън Коен.

Така се ражда „Борат 2“ с основната мисия да разколебае резултатите от предстоящите президентски избори през 2020 г. Премиерата на филма бе 10 дни преди края на гласуването. И може би част от посланието на „Борат 2“ наистина е достигнало избирателите, отбелязва „Гардиън“. Коен разказва, че екипът на Джо Байдън бил „много щастлив“ да види сцената, в която Руди Джулиани, личен адвокат на Доналд Тръмп, се е озовал в хотелска спалня с млада журналистка и изглежда е с ръка в панталона си.

„Изведнъж той се озова в ситуация, в която трябваше да обяснява, че не се е докосвал – разказва актьорът. – Резултатите от изборите щяха да излязат толкова скоро, че всичко в тези последни седмици бе от жизненоважно значение.“

Репутацията на Джулиани понесе сериозен удар, но не беше напълно унищожена:

„Правителството винаги се е гордеело с мизогинията си. То бе съставено след запис в публичното пространство, в който Тръмп предлага да сграбчи женски гениталии. Това се хареса на хората, които се страхуват от успеха на жените. Предимно на белите мъже, които чувстваха, че са изгубили своето превъзходство.“

Трите сценаристки на „Борат 2“, номинирани тази година от Гилдията на сценаристите в Америка, измислят „танца на плодовитостта“ в сцената с дебютантския бал, на който Тутар (Мария Бакалова) показва изцапаното си с кръв бельо.

„Защо една жена трябва да се срамува от нещо, което е напълно естествено – менструацията?“, пита Барън Коен.

„Гардиън“ цитира и коментар на Бакалова за сцената, която възмути голяма част от зрителите:

„Жените не трябва да променяме телата си, за да се харесаме на обществото или на мъжете. И двамата [със Саша Барън Коен] бяхме толкова щастливи, че това ще накара много малки момичета да бъдат горди, че менструират“.

Журналистката изразява скептицизма си, че посланието е добре предадено в сцената, но отбелязва, че дори и най-шокиращите кадри видимо имат стратегическа цел.

През 2006 г. Борат започна с провокациите срещу най-закостенелите предразсъдъци на американците и шокира зрителите. 14 години по-късно изглежда, че хората вече не желаят да ги крият, смята Барън Коен. И все пак „Борат 2“ е с по-умерен хумор, някои от неговите жертви излизат от ситуацията с повече чест, в сравнение с първия филм. Най-показателен е примерът с Джим и Джери, които може и да вярват, че Клинтънови пият кръв на отвлечени деца, но все пак са гостоприемни към напълно непознат чужденец по време на пандемия и дори окуражават Борат да мисли по-прогресивно за дъщеря си.

„Хората, които вярват в конспирации, не са задължително лоши – обяснява актьорът. – Проблемът със социалните медии е, че е невъзможно да се различат фактите от измислиците. Ако през 2016 г. хората бяха повярвали, че Тръмп е част от педофилска група канибали, че е изфабрикувал резултата от изборите и че е огромна заплаха за децата и американската демокрация, мисля, че много либерали биха си казали: Знаете ли какво? Трябва да протестираме пред Капитолия“.

Задълбочаването на разделението в американското общество не е в услуга на никого, обобщава Барън Коен.

„През 2020-а Тръмп има 10 млн. повече гласове, отколкото през 2016 г. Огромна част от американското население се чувства огорчено и това може да е изключително опасно. Като в Германия след края на Първата световна война: огромна част от народа тогава също вярва в една голяма лъжа.


* През 2017 г. президентът Доналд Тръмп забрани влизането в САЩ на бежанци от Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. След оспорване на заповедта в съда и широко обществено недоволство, Ирак и Судан отпаднаха от списъка, но в забраната останаха гражданите на Чад, Северна Корея и Венецуела. През 2020 г. Тръмп  добави още няколко държави към забраната, но при Джо Байдън тази заповед бе отменена – бел. ред.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС