Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Саша Барън Коен заменя киното със стендъп комедия

Много по-лесно е да ме режисира някой друг, не трябва да нося бронежилетка на работа, казва актьорът в интервю

„Аз неохотно се захващам с нови роли, проектите ми винаги са трудоемки, в края им се чувствам изцеден и трябва да си почина няколко години. Засега нямам планове“, казва Барън Коен. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Саша Барън Коен заменя киното със стендъп комедия

„Аз неохотно се захващам с нови роли, проектите ми винаги са трудоемки, в края им се чувствам изцеден и трябва да си почина няколко години. Засега нямам планове“, казва Барън Коен. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саша Барън Коен се готви да замени филмовото изкуство с изявите пред публика на живо, загатва самият той в интервю за GQ. Пред списанието той потвърждава слуховете, започнали през лятото, че се е превъплътил в измисления от него персонаж Али Джи пред избрана публика в Сидни.

„Исках да се кача на сцената и да видя как ще се приеме Али Джи от публика на живо. Получи се много забавно“, разказва той. 

Напълно възможно е от сега нататък актьорът да се посвети на живото общуване с почитателите си, казва той. Барън Коен е известен с работата си „под прикритие“ като казахстанския журналист Борат, като „най-голямата австрийска суперзвезда от Хитлер насам“ Бруно и като белия рапър Али Джи.

„Причината, поради която станах комик, е че обичах хората да се смеят на шегите ми. Но наистина да чуя смеха е рядкост за мен сега. Когато снимам филмите, мисля, че са забавни, но трябва да чакам три месеца, за да чуя как публиката се смее“, споделя актьорът

Но колкото работата му забавлява някои, толкова обижда други. Разбираемо, личният му живот е обвит в мистерия – когато обикновено снима филм, неволните участници в него, чиито недостатъци излизат на преден план, не знаят за камерите.

През 2016 г. той заявява, че вече ще поставя безопасността си и на семейството си пред провокацията. Но следва продължението на „Борат“ и сцена, в която се налага да носи бронежилетка на ултраконсервативен митинг в подкрепа на президента Тръмп. Годината бе плодотворна за Коен и му донесе две номинации за „Оскар“ – eдна за поддържаща мъжка роля за „Делото срещу Чикагската седморка“на Алън Соркин и една за адаптиран сценарий за „Борат 2“.

„Идеята е да се откажа от всичката ми работа под прикритие. Предпочитам да работя с Алън Соркин или хора като Мартин Скорсезе и Адам Маккей. Това е много по-лесно, наслаждавам му се повече и не е нужно да носиш бронежилетка, когато отиваш на работа“, казва актьорът.

Форматът на стендъп спектаклите ще му позволи да се превъплъщава в любимите си персонажи, но ще елиминира риска от срещите му с опасни ситуации и хора.

На въпроса какво му предстои в близкото бъдеще, Барън Коен отговаря така:

„Наистина нямам идея. Аз неохотно се захващам с нови роли, проектите ми винаги са трудоемки и в края им се чувствам изцеден и трябва да си почина няколко години. Засега нямам планове. Но знам, че трябва да съм по-амбициозен“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg