Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сашо Дойнов: Срамно е актьор с 30 г. опит да взема по-малко от чистачка

Младите отиват на 300-400 километра от родния си град да играят за 350 лева чист приход, казва артистът

Според актьора Александър Дойнов моделът на управление на културата в България е изначално сбъркан. - Сашо Дойнов: Срамно е актьор с 30 г. опит да взема по-малко от чистачка

Според актьора Александър Дойнов моделът на управление на културата в България е изначално сбъркан.

Александър Дойнов призова за достойно заплащане на актьорския труд, тъй като в момента хора с трийсет години опит на сцена получавали по-малко пари отколкото чистачка в Министерството на финансите. „Срамно е“, заяви Дойнов пред Нова телевизия.

„Не може да има Министерство на културата, което самó усвоява 40% от целия си бюджет. Тази сграда лапа колкото десет театъра“, каза актьорът Сашо Дойнов и запита риторично: „За какъв чемер ни е това министерство“ (всъщност годишният бюджет за сценичните изкуства е около 60 милиона, а бюджетът на културното министерство е приблизително колкото този на един театър – бел. ред.).

По думите на Дойнов бюджетът за култура е много малък – едва 0,5% от брутния вътрешен продукт на страната.

„И без това Министерството на финансите казва – това са ви парите, повече няма да дадем – обобщи Дойнов. – Сега тези пари идват, обаче има 150 души, които някакси да ги разпределят. Театрите нямат нужда от тези разпределители. Това е като с тока – да има междинна фирма и тя да лапа.“

След забележка от водещата Люба Кулезич, че е необходимо някой да съкрати бройката на театрите, защото са прекалено много за мащабите на България, актьорът се съгласи, но бе категоричен, че министерството не може да направи това, защото хората там са негодни.

А младите артисти отиват на 300-400 километра от родния си град да работят за 350 лева чист приход“, посочи гостът.

Дойнов подчерта още, че има успешни театри, които, когато трябва да получат парите си от държавата, всъщност не ги вземат, защото имало някъде друг театър, на който трябва да се платят тока и водата. „Пълен комунизъм“, отсече актьорът.

„Кърджали и Благоевград имали големи задължения. А кой прати директорите там? – запита Дойнов. – Министерството на културата ги прати, а после градът, колегите актьори, публиката виновни. Защо ги пратихте тези мениджъри тогава, кой ще им потърси отговорност?“

Според него моделът е сбъркан, тъй като мениджърите се назначавали от министерството „по много странен начин“. Дойнов даде и пример с Камен Донев и представлението му „Възгледите на един учител за народното творчество“, което той навремето предложил за Театър „Българска армия“, но ръководството отсякло, че това няма да се гледа. След това Донев напуснал – и до днес пълни зала 1 на НДК с моноспектакъла си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС