Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

САЩ отпуска $7 млн. за културното наследство на Украйна

Външното министерство на страната подпомага опазването и възстановяването на разрушени от Русия забележителности и арт колекции

Доброволци в Киев покриват с пясъчни чували монументи, за да ги защитят от въздушно нападение, 26 март 2022 г. Снимка ЕПА/БГНЕС - САЩ отпуска $7 млн. за културното наследство на Украйна

Доброволци в Киев покриват с пясъчни чували монументи, за да ги защитят от въздушно нападение, 26 март 2022 г. Снимка ЕПА/БГНЕС

САЩ ще отпусне 7 млн. долара в подкрепа на Украйна и културното наследство на страната, съобщават от Държавния департамент. Помощта ще подкрепи усилията на страната да опази наследството си и да възстанови щетите върху забележителностите и колекциите си, част от по-широката инициатива на САЩ да опазва световното културно наследство.

Помощта се отпуска на украинското министерство на културата и информационните политики, на няколко неправителствени организации и международни партньори навръх годишнината от началото на руската война в Украйна.

„Културната идентичност и наследството на страната са под постоянна заплаха и атака от руските сили“, казват в изявление от външното министерство.

Сумата ще бъде използвана приоритетно за „културни забележителности и колекции, пряко засегнати от бруталната руска война в Украйна“. Ще бъде финансирано документирането на засегнатите места и колекции с изкуство, част от сумата ще отиде за спешни спасителни дейности, изработването на планове за реставрация, обучение на експерти и други.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg