Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

САЩ предлага $15 млрд. за независими кина и културни институции

Във Великобритания е одобрен фонд за близо $22 млн., който да помогне на независимите салони да оцелеят в кризата

Независимите кина по света са сред най-сериозно засегнатите бизнеси от пандемията, не само заради честите забрани за работа от правителствата, но и заради липсата на нови заглавия в киноафиша. Снимка: ЕПА/БГНЕС - САЩ предлага $15 млрд. за независими кина и културни институции

Независимите кина по света са сред най-сериозно засегнатите бизнеси от пандемията, не само заради честите забрани за работа от правителствата, но и заради липсата на нови заглавия в киноафиша. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сенатът на САЩ предложи проектозакон за финансова помощ в подкрепа на развлекателния бизнес в коронавирусната криза за 15 млрд. долара – грантове за независими кина, културни институции и събития на живо. За да влезе в сила проектозаконът, той трябва да бъде одобрен и подписан от президента Доналд Тръмп, отбелязва „Холивуд Рипортър“.

Финансирането за част от най-засегнатите развлекателни бизнеси по време на пандемията идва от фонд на обща стойност 900 млрд. долара. В проектозакона се предвижда всеки член на американско семейство да получи директна вноска от 600 долара. Пари ще отидат и за общините, за разпределение на ваксини и др.

На 21 декември предстои гласуването на проектозакона в Сената.

В такива случаи дяволът се крие в детайлите и е възможно текстът да бъде върнат за прегласуване заради неясната формулировка на „независими кина“, отбелязва „Холивуд Рипортър“. Отделно, предвижда се обхватът на специалната програма „Paycheck Protection Program“ за подпомагане на засегнатите малки бизнеси от кризата да бъде разширен така, че да могат да кандидатстват тв и радиостанции. Не става ясно какви са критериите, по които те могат да поискат финансова помощ от правителството.

Помощ за киносалоните във Великобритания

Във Великобритания държавната помощ за независимите кина вече е одобрена и предстои над 200 салона в страната да получат грантове на обща стойност 16 млн. паунда (21,6 млн. долара). Грантовете, които са между 7 хил. и 564 хил. паунда, ще отидат при институции с разнообразна големина и посещаемост и трябва да им помогнат да оцелеят по време на кризата. Огромна част от кината остават затворени, след като властите наложиха много строги мерки за ограничаване на заразата в по-голямата част от страната.

Държавното финансиране ще се разпределя от Британския филмов институт и идва от фонда за възстановяване на културата (1,5 млрд. паунда), обявен още през юли. През 2021-а за кандидатстване ще бъде отворен и втори фонд на стойност 14 млн. паунда.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС