POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

САЩ предложили на СССР съвместна мисия до Луната

Никита Хрушчов отказал, за да скрие колко изостанал икономически и технически е Съветският съюз

Сергей Хрушчов е син на Никита Хрущчов. Доктор на техническите науки, професор, Герой на социалистически труд. Снимка: РИА Новости - САЩ предложили на СССР съвместна мисия до Луната

Сергей Хрушчов е син на Никита Хрущчов. Доктор на техническите науки, професор, Герой на социалистически труд. Снимка: РИА Новости

Конструкторът на космически системи и политолог Сергей Хрушчов, син на бившия първи секретар на ЦК КПСС Никита Хрушчов, изнесе лекция за изоставането на СССР и Русия от САЩ. За представянето му в Националния музей на атомните изпитания в Лас Вегас, Невада, съобщава „Лас Вегас Сън“.

На лекцията, състояла се на 28 октомври, Хрушчов-младши е изложил историята на руско-американските отношения от Октомврийската революция (1917 г.) до наши дни. Особено внимание е отделил на съветската история в периода 1953-1964 г., когато начело на СССР бе неговият баща. На събитието са присъствали около 200 човека, а лекцията е продължила почти два часа.

Сред най-интересните факти, разкрити от Хрушчов-младши, е, че СССР е получил от Вашингтон предложение за организиране на съвместна пилотирана мисия до Луната, но е било отхвърлено. Причината била, че американците щели да разберат колко е изостанал Съветският съюз в икономиката и аеронавтиката.

„Наистина, баща ми се боеше, че една съвместна мисия ще покаже колко слаби сме в тази област“, казал той.

Ученият добавил, че като военна сила СССР и съвременна Русия никога не са се доближавали до САЩ.

Сергей Хрушчов обърнал внимание и на „ценностните културни различия“ между страните в края на 80-те години. Според него лидерът на СССР Михаил Горбачов виждал края на Студената война като преход към съюзнически и приятелски отношения между Москва и Вашингтон, докато 40-ият американски президент Роналд Рейган е наблягал на това, че САЩ са „спечелили войната“.

Хрушчов-младши добавил, че основата на демокрацията е законността.

„Но е много спорно съществува ли тя сега в Русия“, уточнил той.

Сергей Хрушчов е доктор на техническите науки, професор, Герой на социалистически труд. Участвал в разработването на системи за управления космически кораби и ракети. В края на 80-те години научните му интереси се насочват към различни аспекти на Студената война, през 1991 г. чете цикъл лекции но по нейната история в университета „Браун“ (САЩ). От 1999 г. има и американско гражданство, живее в град Провидънс.


Вижте още: МАЛЪК УДАР ЗА ИДИОТА, ГОЛЯМО КРОШЕ ЗА КОНСПИРАЦИИТЕ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg