Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

САЩ разсекретиха над 13 хил. документа за убийството на Кенеди

Над 97% от всички файлове по случая вече са достъпни

Няколко сцени от т. нар. „кадри на Запрудер“, заснели последните мигове на Джон Ф. Кенеди. - САЩ разсекретиха над 13 хил. документа за убийството на Кенеди

Няколко сцени от т. нар. „кадри на Запрудер“, заснели последните мигове на Джон Ф. Кенеди.

Белият дом нареди разсекретяването на хиляди документи за смъртта на Джон Ф. Кенеди, съобщава Би Би Си. Онлайн вече са достъпни над 13 хил. файла и с това над 97% от документите по политическото убийство вече са достъпни. Историците не очакват сензационни разкрития, но се надяват да научат повече за предполагаемия убиец. Кенеди е застрелян на 22 ноември 1963 г. по време на посещение в Далас, Тексас.

Разследване под ръководството на тогавашния председател на Върховния съд на САЩ Ърл Уорън през 1964 г. установи, че Лий Харви Осуалд, бивш морски пехотинец и привърженик на комунистическите идеи, живял в бившия Съветски съюз, е действал сам. Осуалд е застрелян два дни по-късно.

Академиците се надяват, че разсекретените документи ще дадат повече информация за времето, което убиецът е прекарал в Мексико сити, тъкмо там през октомври 1963 г. Осуалд се среща с офицер от КГБ. От ЦРУ съобщават в изявление, че и тези данни са достъпни. От „Mary Ferrell Foundation“, които вече са водили дела за публикуването на документите, се опасяват, че разузнавателната агенция все пак спестява информация. Смъртта на Кенеди е повод за конспиративни теории още от 60-те, свързани с ЦРУ, но от там заявиха, че никога не са работили с Осуалд и не са задържали информация за него по време на разследването.

Закон от 1992 г. постановява, че правителството трябва да публикува всички документи, свързани с убийството, до октомври 2017 г. с изключение на строго секретните. На 15 декември президентът Джо Байдън разреши оповестяването на последната партида, но една определена част ще остане засекретена до юни 2023 г. Над 500 документа изобщо няма да бъдат публикувани, уточняват от Националния архив на САЩ.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС