Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

САЩ: Русия използва специално обучени делфини във войната в Украйна

Сателитни снимки са засекли две стада „подводни агенти“ край Севастопол в Черно море

Делфините са едни от най-миловидните създания в подводното царство - коварна фасада за морските разузнавачи. Снимка: ЕПА/БГНЕС - САЩ: Русия използва специално обучени делфини във войната в Украйна

Делфините са едни от най-миловидните създания в подводното царство - коварна фасада за морските разузнавачи. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия използва специално тренирани делфини в Черно море за военни цели, твърди в доклад Военноморският институт на САЩ. Сателитни изображения показват, че две стада са били преместени във водите на базата край пристанището на Севастопол през февруари, тъкмо в началото на руската война в Украйна, съобщава „Гардиън“.

Колкото и невероятно да звучи, Русия има дълъг опит с обучаването на делфини – в миналото страната е използвала морските бозайници за осуетяване на вражески мисии и за доставянето на предмети.

Военноморската база в Севастопол е ключова за руските сили заради местоположението си – намира се в южен Крим, анексиран от Русия през 2014 г. Значителна част от военноморските сили на Русия са разположени там и според доклада на Военноморския институт на САЩ корабите и подводниците са извън обсега на потенциални въздушни атаки, но са уязвими при нападение по вода.

Украйна също има опит с обучението на делфини в аквариум край Севастопол, но използването им за военни цели е било планирано в съветската ера и програмата е изоставена през 90-те години. През 2012 г. армията на Украйна се завръща към тази практика, но след руската окупация на Крим делфините попадат в руски ръце. След неуспешен опит на Киев да договори връщането им, от Москва обявиха, че планират да разширят програмата и РИА „Новости“ съобщи за нови устройства, които успешно предават сигнал от делфините до оператор на брега.

През 2014 г. руските военноморски сили потвърдиха намеренията си и обявиха плановете си да купят пет делфина за базата в Севастопол. Не става ясно дали морските бозайници, които в момента са в базата в Крим, са същите от въпросното разширение на програмата от 2014 г.

Всъщност, по времето на Втората световна война и САЩ, и СССР прибягват до употребата на делфини и други морски създания заради тяхната способност да се ориентират с ехолокация, което им позволява да засичат подводни обекти, например мини. САЩ и до днес поддържа програмата си за обучение на войници с перки, като освен с делфини тя работи още с китове и морски лъвове. Животните са били използвани включително и при инвазията в Ирак и след войната в Персийския залив за прочистване на водата от подводни мини. Програмата е струвала на американските данъкоплатци поне 28 млн. долара, отбелязва „Гардиън“.

Русия също не е изоставила подводните си служители – сателитни изображения през 2018 г. показват, че страната е използвала специалните си агенти в морската база в Тартус, Сирия, по време на боевете в страната.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg