Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

САЩ върнаха на България древен воински шлем

Артефактът е иззет от сбирката на един от най-големите колекционери на древно изкуство в света

Смята се, че шлемът произхожда от района на сегашното с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград. Снимка: МВР - САЩ върнаха на България древен воински шлем

Смята се, че шлемът произхожда от района на сегашното с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград. Снимка: МВР

САЩ върнаха на България воински шлем от ІV – ІІІ в. пр. н. е., съобщиха от МВР. Стойността му се изчислява на около 200 хил. щ.д. Американски експерти предполагат, че шлемът е принадлежал на Филип Македонски.

Артефактът е бил притежание на 81-годишният милиардер Майкъл Стайнхард, който се занимава с хедж фондове, но преди време получи от съда в Манхатън доживотна забрана да притежава антики. Артефактите в колекцията му – над 180 – са изнесени от държавите, където са открити, по незаконен начин, и Стайнхард е получил избор или да ги предаде на държавата, или да бъде изправен пред съдебно дело.

Вижте още: АМЕРИКАНСКИ МИЛИАРДЕР ВРЪЩА АНТИКИ НА БЪЛГАРИЯ

Смята се, че произходът на шлема, изработен от желязо, сребро, бронз и органични материали, е от територията на България – близо до сегашното с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград.

Снимка: МВР

Церемонията по връщането на ценния артефакт се е състояла вчера, 10 февруари, в Генералното консулство на България в Ню Йорк. Консул Мая Христова е връчила благодарствени писма от името на министър Бойко Рашков на ръководителите на службите на САЩ, провели успешното разследване в сътрудничество с ГДБОП и ДМОС – МВР, се казва в съобщението на Министерство на вътрешните работи.

Шлемът е открит при мащабна международна операция за неутрализиране на престъпна схема за трафик на културно-исторически ценности. В операцията, ръководена от Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк, са участвали общо 11 държави: България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия и Турция. Шлемът е иззет от сбирката на един от най-големите колекционери на древно изкуство в света, след като разследващите американски органи успели да докажат, че артефактът е бил внесен в страната чрез незаконен трафик на антики.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах