POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

САЩ връщат на Италия фреска, оцеляла след изригването на Везувий

Италия получи 60 артефакта, конфискувани от частни колекции и музеи

Фреската от Херкулан изобразява малкия Херкулес в борба със змиите, пратени да го удушат. Снимка: Окръжна прокуратура на Ню Йорк - САЩ връщат на Италия фреска, оцеляла след изригването на Везувий

Фреската от Херкулан изобразява малкия Херкулес в борба със змиите, пратени да го удушат. Снимка: Окръжна прокуратура на Ню Йорк

САЩ върнаха на Италия 60 артефакта с историческа и културна стойност, заграбени в различни периоди. Между произведенията, чиято обща стойност според експерти е 20 млн. долара (18,4 млн. евро), е фреска от Херкулан, оцеляла след изригването на вулкана Везувий през 79 г., съобщава „Асошиейтед Прес“.

Фреската изобразява невръстния Херкулес в митологичната сцена с душенето на змиите, пратени му от Хера, за да го убият. Италия отправя официално искане за връщането ѝ още през 1997 г., като се смята, че изнасянето ѝ от страната е станало с помощта на т. нар. tombaroli, или иманяри.

Сред ценностите, възстановени на Италия, са още етруски киликс, датиран отпреди 2600 г., бронзови бюстове, мраморна глава на Атина, вази с антикварна стойност и много други, стана ясно след пресконференция в Рим, на която находките бяха показани пред медиите.

„Тук имаме произведения, заграбени от нашата държава, и за съжаление безскрупулни трафиканти продължават да го правят – коментира Винченцо Молинезе, директор на полицията по арт престъпления в Италия, цитиран от „Гардиън“. – Работите се озовават в ръцете на международни брокери, преди да се появят на пазара. За нас, италианците, стойността на тези произведения е безценна, те са част от нашата историческа и културна идентичност.“

Артефактите са били иззети от разследващите органи в Ню Йорк от частни колекции, аукционни къщи и дори музеи. Представените 60 произведения са част от общо 250, върнати от Щатите на Италия през 2022 г. В минали акции властите са конфискували произведения от колекциите на престижни институции като музеите „Метрополитън“ в Ню Йорк и „Гети“ в Лос Анджелис, както и от частната колекция на милиардера Майкъл Стайндхард, който бе принуден да върне артефакти и на България.

Вижте още: АМЕРИКАНСКИ МИЛИАРДЕР ВРЪЩА АНТИКИ НА БЪЛГАРИЯ

Част от произведенията скоро ще бъдат представени в Музея на спасеното изкуство в Рим, който отвори през лятото на миналата година в пещерна структура, част от древните бани на император Диоклециан. Целта на институцията е да организира временни изложби с иззети произведения на изкуството, които по-късно се разпределят по местата, от които са били отмъкнати.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg