Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

САЩ защитава статута на „Света София” в Истанбул

Държавният секретар Майк Помпео призовава храмът да остане музей като мост между различните религии и култури

Изглед от Босфора със Синята джамия (вляво) и музея „Света София“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - САЩ защитава статута на „Света София” в Истанбул

Изглед от Босфора със Синята джамия (вляво) и музея „Света София“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ призовава Турция да съхрани музейния статут на храма „Света София” в Истанбул и да го остави достъпен за всички, заяви в официално изявление, цитирано от световните агенции, държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

„Призоваваме турското правителство да остави „Света София” като пример за уважение към религиозните традиции и историческото многообразие, които са формирали Република Турция. Трябва да бъде гарантирано, че храмът ще остане достъпен за всички”, казва в изявлението си Помпео.

Той отбелязва, че статутът на музей в момента позволява на хората от целия свят да получат достъп до тази „изключителна забележителност” и да я осмислят.

„Съединените щати разглеждат изменението на статута на храма „Света София” като принизяване на това великолепно здание и пренебрегване на неговата ненадмината способност, така рядка в днешния свят, да служи на човечеството като мост между различните религиозни традиции и култури”, подчертава държавният секретар.

Майк Помпео уверява, че САЩ ще продължат да работят с турските власти по широк кръг от въпроси, засягащи съхранението на религиозни и културни обекти.

Държавният съвет на Турция предвижда да промени статута на „Света София” и да го превърне в действаща джамия. Външният министър на Турция Мевлут Чавушоглу наскоро заяви, че неговата държава е в правото си да прави каквото пожелае с бившия християнски храм, без да се интересува от мнението на други държави.

Вижте още: ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ: АКО „СВЕТА СОФИЯ“ СТАНЕ ДЖАМИЯ, МНОЗИНА ЩЕ НАМРАЗЯТ ИСЛЯМА

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах