Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сътресения в Английската национална опера

Диригентът не приема поредните съкращения на бюджета, а спектаклите им изживяват шеметен успех

Докато зад кулисите властват хаос и несигурност, на сцената на Английската национална опера цари период от забележителни творчески успехи. - Сътресения в Английската национална опера

Докато зад кулисите властват хаос и несигурност, на сцената на Английската национална опера цари период от забележителни творчески успехи.

Английската национална опера навлиза в период на нови сътресения, след като новоназначеният и многоуважаван артистичен директор Марк Уигълзуърт неочаквано подаде оставка. Посочената от него причина е, че компанията се развива в посока, която той не може да приеме.

Диригентът обяви, че ще напусне поста си в края на този сезон. Според говорител на операта, на този етап нямало да има повече коментари, а Уигълзуърт щял да продължи да изпълнява договора си като диригент и работата си с „чудесните музиканти от АНО“.

Артистичният директор на Английската национална опера Марк Уигълзуърт

Артистичният директор на Английската национална опера Марк Уигълзуърт

Все пак, в писмо до музикантите, видяно от „Гардиън“, той обяснява причините за разочарованието си:

„Компанията се превръща в нещо чуждо за мен и колкото и да се старах, опитите ми да запазим стълбовете на нашата идентичност се провалиха.”

51-годишният Уигълзуърт наследи поста си през септември 2015 г. от Едуард Гарднър. Преди тава е дирижирал оркестрите на Кралската опера „Ковънт Гардън“ и „Метрополитен“ в Ню Йорк.

Диригентът е поел ръководството на Английската национална опера във време на огромни съкращения във финансирането, а институтът се люшка от криза в криза след оставката на председателя на борда на директорите през януари 2015-а. В основата на настоящите проблеми е необходимостта от поредни съкращения на бюджета, след като Британският съвет по изкуството сви гранта си с 29%, или 5 милиона лири годишно.

Оставката на Марк Уигълзуърт идва само 4 дни, след като изглеждаше, че операта започва да оставя многобройните проблеми зад себе си. Стачка на хористите след предложеното намаление с 25% на заплатите им бе избегната на косъм миналата седмица. Нов бизнес план за леко съкращение на новите продукции, отложи – поне временно – намаленията на заплатите.

Че Уигълзуърт не е доволен от предлаганите промени, не беше тайна. В изявление, публикувано в „Гардиън“, по повод предлаганите нови договори, той написа:

„Без ангажираността, чувство за собственост, любовта и гордостта на хората, които са артистичната същност на Английската национална опера, ние нямаме право да очакваме интерес, лоялност или страст от нашата публика. Идентичността на АНО като екип определя нейното минало и ще бъде най-голямото му предимство в защита на бъдещето й.“

В официално изявление от страна на АНО се твърди, че бордът на директорите е положил всички усилия да го убеди да остане на поста си:

„Разочаровани сме, че той няма да ръководи артистичните сили на операта през този предизвикателен период.“

Докато зад кулисите властват хаос и несигурност, на сцената цари период от забележителни творчески успехи, включително рекордните боксофис резултати за операта на Филип Глас „Ехнатон“, която е най-успешният спектакъл по съвременен автор на компанията към днешна дата, осигуряващ 96% заетост на местата в залата. Три от продуциите в афиша на операта – „Силата на съдбата“, „Лейди Макбет от Мценска губерния“ и „Дама Пика“ – имат номинации за наградите „Оливие“. Името на победителя ще научим на 3 април.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах