Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Саудитките получиха право да шофират

Страната им е последната в света, където на жените е забранено да управляват автомобил

Кампанията за правото на саудитските жени да управляват автомобил продължава вече много години, но против тази „новост“ бяха консервативните богослови. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Саудитките получиха право да шофират

Кампанията за правото на саудитските жени да управляват автомобил продължава вече много години, но против тази „новост“ бяха консервативните богослови. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кралят на Саудитска Арабия издаде указ, според който жените в страната ще имат право да управляват автомобил от юни 2018 г. Днес това е единствената държава в света, в която на дамите е забранено да сядат зад волана, съобщава Би Би Си.

Кампанията за правото на саудитските жени да управляват автомобил продължава вече много години, но против тази „новост“ бяха консервативните богослови.

Саудитската държавна информационна агенция съобщи, че „с кралски указ се регулират правила на движението по улиците и пътищата, в това число и издаването на удостоверения за водителски права на мъжете и жените – на равна основа“.

Според кралския указ в страната се създава специална комисия, състояща се от представители на министерствата на вътрешните работи, финансите, труда и социалното развитие, която трябва да определи как точно решението на краля да бъде въведено на практика.

Монархът е разпоредил указът му да влезе в сила най-късно до юни 2018 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90