POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съвършено копие на скафандъра на Нийл Армстронг в „Музейко”

Едно от 15-те копия, създадени с 3D-принтиране

Сканирането на оригиналния костюм на Нийл Армстронг, преди да се пристъпи към 3D-принтиране. Снимка: Smithsonian Digitization Program Office - Съвършено копие на скафандъра на Нийл Армстронг в „Музейко”

Сканирането на оригиналния костюм на Нийл Армстронг, преди да се пристъпи към 3D-принтиране. Снимка: Smithsonian Digitization Program Office

Как е изглеждал скафандърът, с който е стъпил първият човек на Луната, ще могат да видят децата в изложба на столичния Детски научен център „Музейко”. От 20 януари до 24 март в музея ще бъде изложено копие на костюма на Нийл Армстронг от „Аполо 11“. Това е едно от 15-те копия на скафандъра – единственото, която може да бъде видяно в Европа. У нас то пристига, след като е било изложено в Природоисторическия музей във Виена.

На 21 юли 1969 г. прозвучават думите „Хюстън, тук база на Спокойствието, „Ийгъл“ кацна“. След поредица от полети извън земната орбита, НАСА изпраща Нийл Армстронг и Едуин Олдрин в Космоса, където правят гигантска стъпка за човечеството.

През 2019 г. по повод 50-годишнината от успешното кацане на Луната Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, който съхранява оригиналния костюм на Нийл Армстронг (с номер А-7L), създава чрез 3D-принтиране 15 лимитирани копия на уникалната космическа екипировка. Изработката е съвършено прецизна и възпроизвежда костюма до последния детайл.

„Етажът на Бъдещето в Музейко е посветен именно на космическите науки – тук родители и деца могат да видят космическа оранжерия, симулатор за пилотиране, а също така да научат какво е теглото им на различни планети от Слънчевата система. Да се докоснеш до реплика на костюма на Нийл Армстронг означава да станеш част от мисия, променила завинаги съдбата на хората и живота на планетата Земя. Щастливи сме, че единственият костюм в Европа ще бъде представен при нас!”, казва Бистра Кирова, директор на „Музейко”.

Копието на скафандъра от мисията „Аполо 11“ гостува на Детския научен център благодарение на посолството на Съединените щати в България и е предоствена от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена. „Музейко“ е създаден и се финансира от Фондация“ Америка за България“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост