Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Жените наистина плачат” с награда от Съвета на Европа

Мина Милева и Весела Казакова получиха 30 хил. евро, които да използват за следващ кинопроект

Биляна Казакова, Ралица Стоянова и Мария Бакалова в кадър от „Жените наистина плачат” - „Жените наистина плачат” с награда от Съвета на Европа

Биляна Казакова, Ралица Стоянова и Мария Бакалова в кадър от „Жените наистина плачат”

Филмът „Жените наистина плачат” на творческия тандем Мина Милева и Весела Казакова спечели наградата на Съвета на Европа и паневропейския филмов фонд „Евроимаж” на кинофестивала в Триест, съобщиха продуцентите на филма. Наградата Audentia („кураж” от латински) на „Евроимаж” е в размер на 30 хиляди евро, които режисьорките трябва да използват за следващия си проект.

Статуетката, създадена от Ева Росано, бе присъдена на Милева и Казакова от жури в състав Урсула Мених, Ан Лоран-Делаж и Андрей Танасеску. Техните мотиви за награждаването на точно този филм са:

„Във все по-взривоопасния социален климат, филмът „Жените наистина плачат“  изследва спешната нужда от промяна със свирепа неотложност, цялостност, почтеност и задълбоченост в киностилистиката. Този боен вик в името на солидарността между жените срещу мизогинията, хомофобията и всички токсични форми на патриархат успява да е едновременно локален и универсален. Авторите умело овладяват необузданата сила на женския актьорски състав от няколко поколения и представят едно кинематографично манифесто, пълно с гняв и нежност, емпатия и хумор. Присъждаме наградата за уникалност на кинематографичния стил на филма и за неговата смелост и решителност.“

Наградата на публиката на фестивала в Триест за най-добър пълнометражен филм, бе присъдена на филма „Мрак” на сръбския режисьор Душан Милич. Лентата е копродукция между Сърбия, Дания, България, Италия и Гърция и ще бъде включена в програмата на 26-ия София Филм Фест през месец март. „Мрак” е психологически трилър, чиято фабула е свързана с последиците от войната в Косово.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах