Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съвети към руски журналисти как да емигрират в България

В списъка от 12 подходящи държави има само 4 страни от ЕС

Сергей Йолкин, авторът на тази карикатура, емигрира през април от Русия в България.  - Съвети към руски журналисти как да емигрират в България

Сергей Йолкин, авторът на тази карикатура, емигрира през април от Русия в България.

Платформа за емиграция на руски журналисти започна работа в Русия, съобщава „Радио Свобода“. С помощта на приложението и сайта shpargalka.info журналистите и медийните специалисти могат да изберат страна, в която да заминат, след като напуснат Руската федерация. Сайтът е съвместен проект на Европейския фонд за помощ на журналисти в изгнание и Центъра за защита правата на медиите в Русия.

Ресурсът предлага отговор на широк спектър от юридически и социални въпроси, които изникват при заминаване в друга страна. Сред тях са възможностите за работа, за регистрация на медия, за създаване на неправителствена организация, за плащане на данъци и такси и други. В момента каталогът включва 12 страни, сред които и България. Само 4 страни от Европейския съюз са в списъка – България, Германия, Полша и Латвия. Останалите предложения са за Турция, Сърбия, Черна гора, Армения, Израел, Казахстан, Грузия и Азербайджан.

Юристи от посочените страни са отговорили на основните въпроси, свързани с работата на медиите и журналистите. Целта е да се намалят правните рискове за преселниците и да им се помогне да съблюдават законите на страните, особено ако не говорят съответния език, уточнява директорката на „Центъра за защита правата на медиите“ Галина Арапова.

В първите две седмици от войната на Русия срещу Украйна 150 журналисти са напуснали Руската федерация заради опасност да бъдат преследвани по закона за „дискредитация на Въоръжените сили на Русия“. Някои независими медии като тв канала „Дождь“ и „Новая газета“ работят зад граница. През 2021 г., още преди войната, 1,5 хиляди журналисти и активисти са напуснали Русия, казват от Центъра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg