VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съвети за предпазване от изнасилване срещу трагедията да нямаш Инстаграм

Не се страхувайте да изглеждате ужасно. Не носете нищо ярко. Нищо вталено. Никакви пуснати коси, в никакъв случай червило. Псувайте

„Длъжни сме да устоим и да приемем правилата на новите житейски реалии, няма как“, казва украинската журналистка Юстина Добуш. Снимка: Инстаграм - Съвети за предпазване от изнасилване срещу трагедията да нямаш Инстаграм

„Длъжни сме да устоим и да приемем правилата на новите житейски реалии, няма как“, казва украинската журналистка Юстина Добуш. Снимка: Инстаграм

Двете лица на войната са женски. Ето какво се случи от двете страни на фронта в един и същи ден.

Руски Инстаграм-звезди (като Ксения Собчак например, а и още много други) с милиони последователи се прощават драматично с тях, леят сълзи, изразяват надежди за скоростно завръщане. Дори в тази „трагедия“ руските момичета от Инстаграм изглеждат перфектно, добре гримирани, в подходящи пози, облечени като за разходка с яхта.

Украинската културна журнаистка Юстина Добуш, също популярна в Инстаграм, пусна поредица от съвети за украинските момичета на тема „Как да се предпазим от изнасилване“. И с пълно основание, защото в прихванатите от украинското разузнаване разговори на руски войници се чуват хвалби не само за мародерства и ограбване на опустели домове, но и за изнасилени момичета.

Добуш съветва младите украинки да минат в стил „клошар“. Да не носят нищо ярко, бяло или бежово. Нищо вталено. Никакви пуснати коси и козметика, а спирала за очи и червило в никакъв случай. Косите – на плитка, кокче или опашка. Най-добре е да има някаква проста шапка за глава с козирка, която да прикрива лицето.

Никакви къси палтенца – фигурата се вижда прекалено добре. Никакви ярки боядисани коси, нищо, което да се набива на очи. Най-добре е дори естествено русите да се боядисат в някакъв неутрален цвят.

В чантата вместо глезотии – лютив спрей, електрошок или нож. Най-добре и трите.

Сменете походката, казва Добуш, научете се да ходите като малолетен хулиган. Никаква изисканост, никаква женственост.

Забравете закачливите тонове, публично говорете грубо, но не високо, псувайте. Ако можете да удебелите и огрубите гласа си – направете го.

Не се страхувайте да се изцапате, не се страхувайте да изглеждате ужасно.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС