Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съвети за преодоляване на „писателския си запек“ иска Дж. Р. Р. Мартин

Джеймс Патерсън предлага да раздели „Ветровете на зимата“ на две-три части, за да са доволни читателите

Джордж Мартин внимателно слуша съветите на колегата Джеймс Патерсън. Снимка: Стопкадър - Съвети за преодоляване на „писателския си запек“ иска Дж. Р. Р. Мартин

Джордж Мартин внимателно слуша съветите на колегата Джеймс Патерсън. Снимка: Стопкадър

Джордж Мартин отново информира за прогреса по работата си по „Ветровете на зимата“, шестата и твърде дългоочаквана книга от поредицата „Песен за огън и лед“. Писателят бе гост на предаването „Tooning Out The News“ на Стивън Колбер, където заяви, че вече е готов с около 1200 страници от романа и му остават „още 400, 500 до края“.

Романът несъмнено закъснява – минаха вече 11 години от издаването на последната книга от поредицата – „Танц с дракони“, а в този период НВО успя да започне и завърши сериала „Игра на тронове“, тази година започна излъчването и на сериала „Домът на Дракона“.

За да помогне на „мъчещия се писател, наистина жалък“ в своето страдание да спази някакъв приличен срок за „Ветровете на зимата“, анимираният водещ на предаването д-р Айк Блум се свързва по телефона с Джеймс Патерсън. Той вероятно е единственият човек, който може да посъветва Мартин, смята водещият, само тази година той е издал 22 заглавия, писани лично от него или с негово участие.

Когато разбира, че става дума за закъснение от 11 години, Патерсън казва:

„Еха, чувал съм за писателски блокаж, но това вече е писателски запек. Аз по-скоро страдам от обратното, от писателска диария“.

„Нека не обиждаме диарията“, опонира хладно д-р Блум.

В хода на разговора Мартин споделя през смях, че вече е готов с 1100, 1200 страници от романа си и му остават още 400, 500, за да го завърши. В минали свои медийни изяви писателят е споделял, че бавният му прогрес се дължи на педантичността му, която го кара да се връща и да преработва вече готови глави.

„Проблемът е решен – възкликва Патерсън, когато разбира обема на книгата. – Разделяш 1100 страници на три книги, пускаш по една всяка година, читателите са доволни и изведнъж се оказва, че изпреварваш графика.“

Мартин приема съвета на колегата с усмивка, без да дава заявка, че има намерение наистина да разделя тома на части. Дотогава читателите му ще трябва да чакат нов ъпдейт за развитието на „Ветровете на зимата“ или да тушират недоволството си с останалите книги, които писателят успя да издаде в 11-годишния период след „Танц с дракони“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90