POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съвпадение: два пъти „Реквием“ от Верди преди Великден

Произведението ще бъде изпълнено в един и същи ден и от Софийската филхармония, и в Националната опера

Премиерата на „Реквием“ от Джузепе Верди е на 18 май 1874 г. в църквата „Сан Марко“ в Милано. - Съвпадение: два пъти „Реквием“ от Верди преди Великден

Премиерата на „Реквием“ от Джузепе Верди е на 18 май 1874 г. в църквата „Сан Марко“ в Милано.

Едно и също произведение ще прозвучи в изпълнение на два елитни оркестъра в столицата на 25 април, Велики четвъртък. „Реквием“ от Верди са избрали за празничния ден и Софийската филхармония, и Софийската опера. 

Събитията на музикалната (а и на театралната) сцена се менажират внимателно. Едно и също произведение не се планира често в афиша на една културна институция, и отпада, ако са го обявили на конкурентните сцени. Затова подобно съвпадение е изключителна рядкост в културния живот на столицата – и, видимо, и Филхармонията, и Операта държат да го изпълнят. Така на 25 април ценителите на класиката трябва да изберат кой от двата музикални състава предпочитат.

От Софийската филхармония са поканили австрийския диригент Фридрих Пфайфер. Солистите Евгения Ралчева (сопран), Виолета Радомирска (мецосопран), Михаил Михайлов (тенор) и Ивайло Джуров (бас) са подбрани от артистичния съветник на Софийската филхармония Йоан Холендер. В концерта участват певците от Националния филхармоничен хор.

Публиката в Софийската опера ще чуе „Реквием“ на Верди в изпълнение на хора и оркестъра на институцията под диригентството на Павел Клинчев. Солисти са Витория Иео (сопран), Надя Кръстева (мецосопран), Франческо Аниле (тенор), Рикардо Дзанелато (бас).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90