Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Съвременна алхимия: Вратата към открития космос е отворена

Физици от Харвард са напът да направят пробив, който би предизвикал революция в технологиите

Откритието може да позволи на човечеството да изследва космоса както никога преди. - Съвременна алхимия: Вратата към открития космос е отворена

Откритието може да позволи на човечеството да изследва космоса както никога преди.

От близо 100 години учените мечтаят да превърнат най-лекия от всички елементи, водорода, в метал. Сега, в забележителен акт на съвременна алхимия, изследователи от Харвардския университет са успели да създадат малко количество от най-редкия и може би най-ценния материал на планетата, се посочва в техен доклад в журнала „Сайънс“, цитиран от британския „Индипендънт“.

Металният водород теоретично може да предизвика революция в технологиите, като позволи направата на свръхбързи компютри, високоскоростни левитиращи влакове и ултраефективни превозни средства. Материалът драматично ще подобри представянето на почти всичко, което включва електричество.

Той може също да позволи на човечеството да изследва открития космос както никога преди.

Но перспективата за това светло бъдеще е застрашена, ако следващата стъпка на учените – да установят дали металът е стабилен при нормално налягане и температури – не потръгне, както се очаква.

Професор Айзък Силвера, който е направил пробива с д-р Ранга Диас, коментира, че това е Светият граал на физиката на високото налягане.

„Това е първата проба метален водород на Земята, така че когато го гледаш, всъщност виждаш нещо, което никога преди не е съществувало“, казва той.

В момента малкото парче метал може да бъде видяно само през двата диаманта, използвани да притиснат течен водород при температура много под тази на замръзване. Необходимият натиск е бил огромен – повече от този, който е в центъра на Земята.

Пробата е останала в тази забележителна хватка, но в някакъв момент от следващите няколко седмици изследователите планират плавно да намалят напрежението.

Според една теория металният водород би бил стабилен при стайна температура – предположение, което според Силвера е много важно да е вярно.

„Това означава, че ако отнемеш от налягането, пробата ще остане метал, подобно на начина, по който диаманти се формират от графит при интензивна температура и налягане, но остават диамант, когато те бъдат отстранени“, обяснява той.

Металният водород може да трансформира напълно опитите на човека да изследва Слънчевата система – чрез него би могло да се създаде гориво близо четири пъти по-мощно от най-доброто, създавано досега.

„Нужна е огромна енергия да се направи метален водород – казва Силвера. – И ако го върнеш обратно към молекулярен водород, цялата тази енергия се освобождава, така че можеш да я използваш в най-ефективното ракетно гориво, познато на човека. Това лесно ще позволи изследването на чужди планети.“

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах