Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Съвременна приказка, черна като катран (видео)

Първи трейлър към „Паразит“, носител на „Златна палма“ от Кан

Трагикомедията „Паразит“ е за две семейства, които водят коренно различен начин на живот. - Съвременна приказка, черна като катран (видео)

Трагикомедията „Паразит“ е за две семейства, които водят коренно различен начин на живот.

Последният филм на корейския режисьор Бонг Джун-хо има добра реклама – носител е на „Златна палма“ от тазгодишното издание на филмовия фестивал в Кан, но за качествата му говори и боксофисът в родината му. Към портфолиото се прибавя и фактът, че на филма му предстои да обиколи най-престижните филмови фестивали тази есен, а премиерната му дата е предвидливо избрана, за да може да участва и в наградния сезон, пише специализираното издание за кино „Индиуайър“.

Описван като „съвременна приказка, черна като катран“ и „комедия без клоуни и трагедия без злодеи“, филмът разказва за живота на двете семейства Ким и Парк, коренно различни едно от друго. Членовете им са оплетени в сложни и „паразитни“ взаимоотношения, които външни сили заплашват да унищожат.

Първоначално, децата на Ким предлагат услугите си като учител и арт терапевт, докато Парк търсят начини да внесат още комфорт и в без това луксозния си начин на живот. Постепенно, цялото семейство Ким се явява на прага на Парк със съответните търсени качества. Веднъж захванали се да обслужват богаташите, Ким внимателно подбират външните на Парк хора и връзката между двете семейства като че ли работи. Но нещата се променят.

Критиците възхваляват филма и коментират, че с „Паразит“ Джун-хо създава свой собствен жанр, който непрекъснато сменя скоростите – весел и забавен в един момент, а в следващия непоносимо напрегнат. Преходът обаче между двете състояние е толкова плавен, че зрителят така и не разбира кога се е случил.

Следващата поява на „Паразит“ е на Международния филмов фестивал в Торонто, където ще бъде показан в секцията „Специални прожекции“. Премиерата му по големите екрани е на 11 октомври.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg