Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съвременните скулптори не ваят. Те си имат фабрика в Англия

Творби на Деймиън Хърст, Лин Чадуик и Сара Лукас изложени в 1000-годишна катедрала в Честър

Творба на Деймиън Хърст от изложбата „Съкровищата от корабокрушението на „Невероятни“ във Венеция. Снимка: Найо Тицин - Съвременните скулптори не ваят. Те си имат фабрика в Англия

Творба на Деймиън Хърст от изложбата „Съкровищата от корабокрушението на „Невероятни“ във Венеция. Снимка: Найо Тицин

Помните ли последната изложба на Деймиън Хърст? Тя се наричаше „Съкровищата от корабокрушението на „Невероятни“ и през пролетта та 2017-а, напълни едновременно два венециански музея – Палацо Граси и Пунта дела Догана. 190 скулптури, експонирани на площ от над 5000 кв. м. Дори някои от най-работливите и плодовити скулптори не могат да докарат такова количество произведения за цял живот. Как го прави Хърст? Много просто – правят го други хора, а той само измисля и надзирава.

Кореспондентът на Би Би Си Уил Гомпец разгледа фабриката „Панголин едишънс“ в английското графство Глостършър, в която отливат своите скулптури съвременни художници, такива като Деймиън Хърст.

Средновековното великолепие на катедралата в Честър до края на лятото ще бъде украсявано не само от величествената готика, но и от произведения на съвременното изкуство. В изложбата ще бъдат показани произведения на известни творци – Деймиън Хърст, Лин Чадуик и Сара Лукас. Но не те са направили тези скулптури. Работите им са били изготвени тук, в тези ателиета в Глостършър, които вероятно са най-голямата в света фабрика за създаване на такива произведения на изкуството.

Произведение на Деймън Хърст, изложено в катедралата в Честър

Фабриката е основана в средата на 80-те от Рунгве Кингдъм и жена му. Сега там работят около 200 души, които правят тези скулптури. И често имат под ръка само няколко скици на това, което иска художникът.

По-рано скулпторите донасяха модели на своите работи, а майсторите в леярната ги отливаха от бронз. Този начин на рабата вече е много малка част от това, което правим днес. Сега може да се каже, че повечето неща, които правим, са съвместни работи на скулптора или художника и майсторите, които работят тук“, обяснява Кингдъм.

Екипът на фабриката „Панголин едишънс“

В такъв случай може би майсторът, който е изваял и отлял творбата, може да каже: „Аз направих това произведение“?

Не, разбира се. Творбата има нужда от художник, от изображение на художествен език, от идея. Именно художниците са тези хора, които в буквалния смисъл създават нашата култура. А ние тук просто им помагаме да материализират своите идеи.

 А катедралата в Честър ни позволява да почувстваме невероятната връзка с изкуството на отминалите векове. Съвременните работи, които излагаме, ни дават възможност да сравним красотата на Средновековието и настоящата епоха“, допълва основателят на фабриката.

„Работата на художника с майсторите може да се сравни с работата на композитор с оркестър – отбелязва скулпторът Джон Бак. – Без оркестъра неговите идеи ще останат просто знаци върху хартия“.

Катедралата в Честър е построена преди около 1000 години. Майсторите, създаващи скулптурите, казват, че техните работи могат да издържат не по-малко години. И ще напомнят на бъдещите поколения за нашето време.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС