Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Съвсем като нацистите: Руските окупатори ограбиха музеите на Мариупол

Изнесени са шедьоври на Архип Куинджи и Айвазовски

Картината на Иван Айвазовски „Край бреговете на Кавказ“  е
изнесена в неизвестна посока от руските окупатори на Мариупол. Репродукция: Уикипедия - Съвсем като нацистите: Руските окупатори ограбиха музеите на Мариупол

Картината на Иван Айвазовски „Край бреговете на Кавказ“ е изнесена в неизвестна посока от руските окупатори на Мариупол. Репродукция: Уикипедия

Руските нашественици са изнесли всички ценни експонати от двата големи музея на Мариупол – Художествения и Краеведческия, съобщи в Телеграм канала си съветникът на кмета на Мариупол Петр Андрюшченко. Ценностите от Краеведческия музей са предадени „от ръка на ръка” от директорката му.

„В Мариупол се съхраняваха седем оригинални шедьовъра, които са били предадени на окупаторите от директорката на Мариуполския краеведчески музей Наталия Капусникова. Тя е знаела тайното място, където са били съхранявани и ги е предала в ръцете на руските окупатори”, пише Андрюшченко в Телеграм.

Изнесени са оригиналите на три картини на Архип Куинджи: „Червен залез”, „Есен”, „Елбрус”; оригинал на картината на Айвазовски „Край бреговете на Кавказ”; две картини на Николай Дубовски, оригинал на Григорий Калмиков, бюст на Архип Куинджи, дело на скулптора Беклемишев, и три икони.

Няколко дни по-рано окупаторите са изнесли уникалната колекция на Ефим Харабет от Музея на медалиерното изкуство и са я закарали в Донецк. Музеят доскоро е имал над 700 експоната, всички са били дарени от жената на известния художник – народната актриса на Украйна Светлана Отченашенко-Харабет. Тя загина в блокадата на Мариупол на 7 април 2022 г., напомнят от кметството.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах