Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съюз на музейните котки създадоха в Русия

Историята на котките охранители на изкуството се корени в XVIII век

Котките в Ермитажа имат статут на охранители на картинните галерии. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Съюз на музейните котки създадоха в Русия

Котките в Ермитажа имат статут на охранители на картинните галерии. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ермитажът заедно с „Република на котките”, която обединява Музея на котките и две „коткокафенета” в Петербург, учредиха Съюз на музейните котки, съобщава пред РИА „Новости” прессекретарката на ермитажните котки Мария Халтунен.

По думите на Халтунен създаването на съюза цели да се установят законови правила, които да улеснят пребиваването на котките в културните институции. Предстои Съюзът на музейните котки да стане национален за цяла Русия.

В момента котки има не само в Ермитажа, но и в други музеи. В музея на Анна Ахматова в Дома на фонтаните в Санкт Петербург има три рижи котки. Още един риж котарак по прякор Филимон вече 10 години работи във Виборгския замък на остров във Финския залив.

В Държавния музей за историята на Санкт Петербург живее котка дълголетник. 21-годишната Капитолина, по думите на главната научна сътрудничка на музея Мария Логунова, смята Петропавловската църква за своя лична територия и само поради напредналата си възраст вече е започнала да пуска до входа котарака Фьодор, който обитава съседния Монетен двор. Котарак е част от екипа и на Комитета по държавен контрол и охрана на паметниците на историята в Санкт Петербург.

„Той заема почетната длъжност на заместник-председател на Комитета по въпросите на уюта и доброжелателната среда”, казва председателят Сергей Макаров.

Историята на ермитажните котки започва в началото на ХVIII век, когато Петър І заселва в Зимния дворец котарак, доведен от Нидерландия. По-късно императрица Елизавета издава „Указ за заселване на котки в двора”. Екатерина Велика – основателката на Ермитажа – им придава статут на охранители на картинните галерии.

Традицията котките да пазят картините в един от най-големите световни музеи е нарушавана само веднъж – по време на блокадата на Ленинград. След края на Втората световна война броят им е няколко десетки, а в музея е създадена специална служба за отглеждането им. Днес в подземията на Ермитажа живеят около 50-60 котки.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС