Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съюзът на артистите с фонд за допълнителни пенсии

Кандидатите трябва да са членове на САБ и доходът им да е под 286 лв.

Директорът на Първа инвестиционна банка Васил Христов (вляво) и председателят на САБ Христо Мутафчиев основаха Социален фонд за подпомагане на артисти. - Съюзът на артистите с фонд за допълнителни пенсии

Директорът на Първа инвестиционна банка Васил Христов (вляво) и председателят на САБ Христо Мутафчиев основаха Социален фонд за подпомагане на артисти.

Социален фонд за допълнителни пенсии на възрастни актьори основава Съюзът на артистите в България. Новината бе съобщена днес от председателят на САБ Христо Мутафчиев и Васил Христов – изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, която е първият дарител на фонда. 

За помощ от Съюза ще могат да кандидатстват всички членове на организацията. Условието е месечната им пенсия да е под прага на бедността 286 лв., обясни зам.-председателят на САБ Валентин Танев и уточни, че пенсиите на артистите са между 135 лв. и 300 лв. САБ направили проучване с помощта на директорите на театри в София и страната и преброили около 100-ина заслужили актьори с ниски пенсии и без възможност за допълнителни доходи, които отговарят на условията да получават финансова помощ.

„Задължително е кандидатите да бъдат членове на САБ, не можем да помогнем на цяла България, колкото и да ни се иска“, коментира Христо Мутафчиев. Изработен е правилник за функционирането на Социалния фонд.

Освен да подпомага Фонда, банката ще плаща и годишните такси на двама студенти по актьорско майсторство за драматичен театър и куклен театър. Така възпитаниците на НАТФИЗ, подкрепяни финансово от Съюза на артистите, годишно стават четирима.

Вече седма година в САБ функционира и Здравен фонд, който вече е помогнал на 120 актьори с лекарства и лечение. Освен от спонсори, пари в двата фонда влизат и от членски внос. Таксата за пенсионери и студенти е 12 лв. на година, за останалите е 42 лв. В Съюза на артистите членуват около 1600 души.

САБ планират да открият Клуб на актьора в своята централа, където ще поканят колеги, излезли от активна творческа възраст, да се събират и репетират. Съюзът планира да финансира едно или две техни представления.

„Това ще бъде дори повече от пари за тях, защото за един актьор най-важното е да играе“, заяви Валентин Танев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90