VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съюзът на художниците на война за паметника пред НДК

Тревожим се за Франция и морала на света, но приспиваме собствения си морал без усилие, твърди Десислава Минчева

Художниците са готови да излязат на протест, за да защитят паметника "1300 години България". - Съюзът на художниците на война за паметника пред НДК

Художниците са готови да излязат на протест, за да защитят паметника "1300 години България".

Съюзът на художниците обяви днес официално война на Столичната община, докато не преосмисли решението си за паметника пред НДК. С решение на СО от 18 декември 2014-а монументът „1300 години България“ ще бъде демонтиран, а скулптурните фигури по него ще бъдат експонирани в Южния парк. На мястото му ще бъде възстановен Мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк.   

На пресконференция в БТА председателят на СБХ Любен Генов заяви, че художниците няма да отстъпят и ако Общината не направи стъпка назад, творците ще предприемат протестни действия.

„Нашата цел е да накараме Столична община да размисли и преформулира решението си, – каза Генов. – Опитахме с всякакви цивилизовани средства да предотвратим демонтирането на паметника… Повтаряме едно и също като мантра, има ли кой да се вслуша в това?… Ами щом ще възстановяваме историческата справедливост, да върнем столицата на България във Велико Търново, докато бъдат възстановени Плиска и Преслав?!“

Председателят на Съюза на архитектите Георги Бакалов обяви, че творческите сдружения ще бранят монумента „1300 години България“ докрай. „Изненадани сме, че Вежди Рашидов не се изказва по темата като министър, а само като творец“, отбеляза Бакалов (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

„Съхранението на паметника е важно, не само защото е високо изкуство, но и защото казусът с него ни показа кои сме ние – като общество и като индивиди, – включи се проф. Десислава Минчева. – Той извади наяве едно тежко заболяване, една често невидима болест, която носим в себе си от години и която ни разяжда, довеждайки ни до подобие на този нещастен, оглозган и съсипан паметник. Ние очевидно не можем да се справим нито с миналото си, нито знаем как искаме да изглежда бъдещето ни. Въобразяваме си, че ако разрушим нещо, ще погребем историята.

Не става така, дами и господа! Трябва да сложим край на лицемерието! Общината говори за културни проекти, но гласува разрушаването на културни пластове. Ние всички говорим за историческа памет, но я браним, само когато ни изнася. Тревожим се за Франция и морала на света, но приспиваме собствения си морал без усилие. Не е достатъчно да носиш табелка Je suis Charlie. По-важното е да се запиташ доколко би понесъл чуждото мнение, докъде се простира твоята толерантност и как би отговорил на нечия провокация или агресия. Аз наричам тероризъм всяко унищожение и брутално погазване на различна от твоята ценностна система.“

Акад. Светлин Русев също защити монумента: „Общината трябва да знае, че това не е обикновена пресконференция, а протест срещу произвола във властта, срещу прошковците във властта. Това е протест на културата срещу разрухата.

Твърдението на Общината, че  с демонтирането на паметника и вдигането на Войнишкия мемориал възстановява историческата справедливост, е лъжа. А и не може една община да не обърне внимание на всички творчески съюзи! Разговаряме не с глухи, а с хора, които като седнат във властта, смятат, че всичко им е позволено. Не, не всичко им е позволено!“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90