Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Съюзът на художниците с нов плам: Да спрем демонтажа на паметника пред НДК!

Навечерието на Председателството ни на ЕС - повод за съпротива срещу махането на монумента

„Смущаващо е, че темата за председателството на Събета на Европа се използва спекулативно от политиците като някакво зловещо основание за събаряне на едно забележително произведение“, пишат до властта членовете на СБХ. Снимка: Емил Георгиев - Съюзът на художниците с нов плам: Да спрем демонтажа на паметника пред НДК!

„Смущаващо е, че темата за председателството на Събета на Европа се използва спекулативно от политиците като някакво зловещо основание за събаряне на едно забележително произведение“, пишат до властта членовете на СБХ. Снимка: Емил Георгиев

Съюзът на българските художници отново скочи в отбрана на паметника пред НДК. В открито писмо, подписано от председателя на сдружението Любен Генов, се призовава Столичният общински съвет да преразгледа своето решение от декември 2014 г. за демонтаж на монумента „1300 години България“. Повод за новия плам за съпротива на СБХ е предстоящото председателство на България на ЕС през 2018-а.

Художниците от Съюза пишат, че е „абсурдно темата за европредседателството да се използва като мотив за рушене“.

„Точно привилегията България да председателства Съвета на Европейския съюз е един чудесен повод за ново осмисляне на необходимостта от съхраняване на националната ни памет, история, изкуство и култура. Именно авторитетни ценители на изкуството от Европа и света направиха най-ласкави коментари и оцениха високо достойнствата на уникалната творба на един от най-известните съвременни скулптори Валентин Старчев. Достойнства, които властимащите в България явно не желаят да приемат. Смущаващо е, че темата за председателството на Събета на Европа се използва спекулативно от политиците като някакво зловещо основание за събаряне на едно забележително произведение, вместо, загърбвайки политическия популизъм и патриотарството да се потърсят възможности за осигуряване на средства за реставрацията на монумента именно по повод на това европредседателство“, се казва в писмото.

Позицията на СБХ е адресирана до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, до председателя на Комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов, до министъра на културата Боил Банов, до кмета на София Йорданка Фандъкова, до зам.-кмета на София по култура Тодор Чобанов, до председателя на СОС Елен Герджиков и до Малина Едрева, председател на Комисията по култура към СОС.

„Не допускайте това да се случи – призовават от СБХ. – В България действащ ли е Законът за авторските права?! Нима няма начин този монумент да бъде реставриран и съхранен?! Нима неговият небезизвестен автор единствен няма правото да знае и да се произнесе как това би могло да стане?!“

Представяме ви пълния текст на откритото писмо на СБХ.


Вижте още: НЕКА БЪДЕ НИЩО!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС