Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Съюзът на колекционерите: Безпардонна наглост е да обявиш цели гилдии за съучастници

Изявление, провокирано от скандалната изложба в галерия „Структура“

Картини от колекцията на Николай Неделчев, част от изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в галерия „Структура“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Съюзът на колекционерите: Безпардонна наглост е да обявиш цели гилдии за съучастници

Картини от колекцията на Николай Неделчев, част от изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в галерия „Структура“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Да сътвориш национален и международен скандал и да обявиш цели гилдии за съучастници, за съзнателни злоумишленици и пр. е или панически акт, или безпардонна наглост“, се казва в декларация на Управителния съвет на Съюза на колекционерите в България, разпространена до медиите. Изявлението е по повод изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ с произведения от колекцията на Николай Неделчев в столичната галерия „Структура“, в която бяха открити фалшификати. Днес изложбата бе закрита, а картините – предадени на разследващите органи.

„Един личен и професионален провал, какъвто е случаят с експозицията „Модернизъм и авангард“, не може да се превърне в повод за негативни обобщения по отношение на цялата колекционерска общност и за пазара на изкуство в България“, отбелязват от Съюза на колекционерите в декларацията и посочват, че е нелепо в „защитната тактика“ да се „делегитимират безспорни авторитети като покойния акад. Светлин Русев и доц. Ружа Маринска“.

Предлагаме Ви пълния текст на изявлението:

Декларация на УС на Съюза на колекционерите в България

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

По повод многобройните изказани мнения и направените внушения за експозицията „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“, представена в галерия „Структура“, Управителният съвет на Съюза на колекционерите в България заявява:

Съюзът на колекционерите в България е неправителствена организация на хора, които са си поставили задачата да събират, съхраняват и социализират културното наследство. За целта Съюзът разработва и инициира законодателни промени, работи активно с държавните институции, с общинските власти, със сродни организации от гражданския сектор.

Доказателство за ефективността на дейността му са многобройните изложби в цялата страна на неговите членове, направените дарения, издадените каталози…

Съюзът полага усилия за изкореняване на различните нелегитимни практики, свързани с оборота на културното наследство – фалшификациите, нелегалния износ, „черния“ пазар на артефакти… Наясно сме, че никой не е защитен от лъжата и от измамите, затова са нужни колективни усилия и професионални знания за тяхното блокиране.

Един личен и професионален провал, какъвто е случаят с експозицията „Модернизъм и авангард“, не може да се превърне в повод за негативни обобщения по отношение на цялата колекционерска общност и за пазара на изкуство в България.

Разбираме, че избраната защитна тактика включва всякакви средства, но да се делегитимират безспорни авторитети като покойния акад. Светлин Русев и доц. Ружа Маринска е нелепо.

Да обявиш, че пренаписваш историята на българското изобразително изкуство само на основата на собственото си незнание, също не е особено убедителен жест.

Да твърдиш, че си първият, който открива разговор за разликите между оригинал, копие, фалшификат… означава, че не познаваш дългата история на проблема и дебатите по него.

Да сътвориш национален и международен скандал и да обявиш цели гилдии за съучастници, за съзнателни злоумишленици и пр. е или панически акт, или безпардонна наглост.

Колекционерството в България датира още от времето на Възраждането, колкото и на някои да не им се вярва.

Приветстваме и уважаваме всеки, който с вдъхновение съдейства за съхраняването на българското и световното културно наследство. Чудесно е, ако все повече българи бъдат обзети от тази страст и я използват като двигател за натрупване на знания и за благородни дела. Но нека етиката и принципите на колегиалността да обуздават разбираемия гняв и неразбираемата агресия. Цялото ни общество само ще спечели от подобно обуздаване.

Готови сме да съдействаме за провеждането на истински професионален дебат по повдигнатите проблеми, защото всичко отново може да опре и да спре в квалификациите, агресията, параноята.

Не хвърляме камък към никого, защото помним какво е казано за злините, вините и камъните в Библията.

Пожелаваме успех на Николай Неделчев в колекционерството.

Пожелаваме на галерия „Структура“ да работи спокойно и мъдро за каузата на изкуството – и опитът в измамата е част от пътя към истината.

София
20.06.2019 г.

Управителен съвет
на Съюза на колекционерите в България

Всичко по темата ФАЛШИВИТЕ КАРТИНИ В ГАЛЕРИЯ „СТРУКТУРА“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах