VivaPay

Съюзът на колекционерите: Колекцията на Васил Божков е патриотичен проект

„Запазването и правилното ѝ съхраняване е от първостепенна важност за историята и културната идентичност на нацията“

Предмети от изложбата „Златното руно. Пътят на аргонавтите“ от колекцията на Васил Божков в Националната галерия, Двореца. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Съюзът на колекционерите: Колекцията на Васил Божков е патриотичен проект

Предмети от изложбата „Златното руно. Пътят на аргонавтите“ от колекцията на Васил Божков в Националната галерия, Двореца. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

„Патриотичен проект, който по замисъл и мащаб няма равен на себе си през последния век“ нарича Съюзът на колекционерите сбирката от антики на разследвания бизнесмен Васил Божков, управлявана и стопанисвана от Фондация „Тракия“ . Съюзът излезе с декларация, в която призовава институциите у нас да се отнесат с респект към описваните в момента артефакти, определени от прокуратурата като „веществено доказателство“ към неназовано все още дело.

Запазването и правилното съхраняване на колекцията е от първостепенна важност за историята и културната идентичност на нацията, се казва в декларацията. Съюзът отбелязва, че тази колекция не е просто сбор от предмети с определена цена, а „цялостен текст, който разказва по уникален образен и пластичен начин древната история на българските земи“ и неадекватното посегателство към съхраняването ѝ „застрашава с необратима разруха този уникален текст“.

Съюзът на колекционерите сравнява стойността на антиките на Божков с това на Кумранските ръкописи.

Предлагаме ви пълния текст на позицията.

Америка за България

Декларация
на Съюза на колекционерите в България

Съюзът на колекционерите изразява своята надежда, че институциите в България ще проявят необходимата мъдрост и ще намерят най-добрата политика по отношение колекцията на Фондация „Тракия“.

Запазването и правилното съхраняване на колекцията е от първостепенна важност за историята и културната идентичност на нацията. Тази колекция не е просто сбор от предмети с определена цена, тя е цялостен текст, който разказва по уникален образен и пластичен начин древната история на българските земи. Всяко неадекватно посегателство към нейното съхраняване застрашава с необратима разруха този уникален текст.

За България тази колекция е сравнима със стойността на Кумранските ръкописи, които извеждат от небитието цяла културна епоха. Един специализиран анализ лесно показва какво би могло да се случи с артефактите при неправилното им транспортиране и съхраняване. Кой ще понесе отговорността, ако този текст бъде повреден или унищожен поради незнание, припряност и агресивни амбиции!

Всяко посегателство към частна собственост, каквато е колекцията на Фондация „Тракия“, е грубо нарушение на основополагащите човешки права в едно демократично общество. Историята познава много експроприации на частна собственост и частни колекции в „името на народа“. Не е ли случващото се знак за невъзможното ни бягство от исторически модели и тоталитарни практики, които уж искаме да отречем, а всъщност неудържимо ни привличат. Уверяваме ви, че в подобен подход няма нищо пазителско, нито следа от правна норма, гражданска култура и държавна грижа.

Отнесете се с необходимия респект към колекцията на Фондация „Тракия“. Тя е българска колекция и принадлежи на България и на световното културно наследство. Тя е патриотичен проект, който по замисъл и мащаб няма равен на себе си през последния век.

Историческият опит ни е дал горчивия урок, че сляпата всесилна държава може лесно да унищожи самата тъкан на гражданското общество. Да насъскваш едни хора срещу други хора е жалка политика, присъща на тоталитарните, а не на демократичните държави.

Колекцията на Фондация „Тракия“ е част от последователната открита и социализираща политика на Съюза на колекционерите. Редица артефакти от колекцията са излагани в различни експозиции, представени са в каталози, влезли са в научен оборот. Само подобен оборот прави една колекция жива, зрима, обществено значима.

В слепотата на наказателните депа няма съкровища, нито култура, нито послания от далечни векове. Има само мрак, който не се чете. Затова проявете мъдрост – не спускайте мрака!

04.02.2020 г.

Управителен съвет
на Съюза на колекционерите в България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg