Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Съюзът на колекционерите: Колекцията на Васил Божков е патриотичен проект

„Запазването и правилното ѝ съхраняване е от първостепенна важност за историята и културната идентичност на нацията“

Предмети от изложбата „Златното руно. Пътят на аргонавтите“ от колекцията на Васил Божков в Националната галерия, Двореца. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Съюзът на колекционерите: Колекцията на Васил Божков е патриотичен проект

Предмети от изложбата „Златното руно. Пътят на аргонавтите“ от колекцията на Васил Божков в Националната галерия, Двореца. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

„Патриотичен проект, който по замисъл и мащаб няма равен на себе си през последния век“ нарича Съюзът на колекционерите сбирката от антики на разследвания бизнесмен Васил Божков, управлявана и стопанисвана от Фондация „Тракия“ . Съюзът излезе с декларация, в която призовава институциите у нас да се отнесат с респект към описваните в момента артефакти, определени от прокуратурата като „веществено доказателство“ към неназовано все още дело.

Запазването и правилното съхраняване на колекцията е от първостепенна важност за историята и културната идентичност на нацията, се казва в декларацията. Съюзът отбелязва, че тази колекция не е просто сбор от предмети с определена цена, а „цялостен текст, който разказва по уникален образен и пластичен начин древната история на българските земи“ и неадекватното посегателство към съхраняването ѝ „застрашава с необратима разруха този уникален текст“.

Съюзът на колекционерите сравнява стойността на антиките на Божков с това на Кумранските ръкописи.

Предлагаме ви пълния текст на позицията.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Декларация
на Съюза на колекционерите в България

Съюзът на колекционерите изразява своята надежда, че институциите в България ще проявят необходимата мъдрост и ще намерят най-добрата политика по отношение колекцията на Фондация „Тракия“.

Запазването и правилното съхраняване на колекцията е от първостепенна важност за историята и културната идентичност на нацията. Тази колекция не е просто сбор от предмети с определена цена, тя е цялостен текст, който разказва по уникален образен и пластичен начин древната история на българските земи. Всяко неадекватно посегателство към нейното съхраняване застрашава с необратима разруха този уникален текст.

За България тази колекция е сравнима със стойността на Кумранските ръкописи, които извеждат от небитието цяла културна епоха. Един специализиран анализ лесно показва какво би могло да се случи с артефактите при неправилното им транспортиране и съхраняване. Кой ще понесе отговорността, ако този текст бъде повреден или унищожен поради незнание, припряност и агресивни амбиции!

Всяко посегателство към частна собственост, каквато е колекцията на Фондация „Тракия“, е грубо нарушение на основополагащите човешки права в едно демократично общество. Историята познава много експроприации на частна собственост и частни колекции в „името на народа“. Не е ли случващото се знак за невъзможното ни бягство от исторически модели и тоталитарни практики, които уж искаме да отречем, а всъщност неудържимо ни привличат. Уверяваме ви, че в подобен подход няма нищо пазителско, нито следа от правна норма, гражданска култура и държавна грижа.

Отнесете се с необходимия респект към колекцията на Фондация „Тракия“. Тя е българска колекция и принадлежи на България и на световното културно наследство. Тя е патриотичен проект, който по замисъл и мащаб няма равен на себе си през последния век.

Историческият опит ни е дал горчивия урок, че сляпата всесилна държава може лесно да унищожи самата тъкан на гражданското общество. Да насъскваш едни хора срещу други хора е жалка политика, присъща на тоталитарните, а не на демократичните държави.

Колекцията на Фондация „Тракия“ е част от последователната открита и социализираща политика на Съюза на колекционерите. Редица артефакти от колекцията са излагани в различни експозиции, представени са в каталози, влезли са в научен оборот. Само подобен оборот прави една колекция жива, зрима, обществено значима.

В слепотата на наказателните депа няма съкровища, нито култура, нито послания от далечни векове. Има само мрак, който не се чете. Затова проявете мъдрост – не спускайте мрака!

04.02.2020 г.

Управителен съвет
на Съюза на колекционерите в България

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах