Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съюзът на писателите сваля книги на „врагове“ от книжарницата си

После ги връща без обяснения

Книжарница „София Прес“ се намира на партерният етаж на едноименната агенция на ул. „Славянска“ в центъра на столицата. Снимка: Staritetabeli.blogspot.com - Съюзът на писателите сваля книги на „врагове“ от книжарницата си

Книжарница „София Прес“ се намира на партерният етаж на едноименната агенция на ул. „Славянска“ в центъра на столицата. Снимка: Staritetabeli.blogspot.com

Книжарница „София прес“ за малко не остана с полупразна, след като Агенция „София прес“ издаде нареждане всички книги, чиито автори не са членове на Съюза на българските писатели, да бъдат свалени от рафтовете. Случаят бе разгласен от пиара на издателство „Жанет 45“ Зорница Христозова във Фейсбук.

Управителката на книжарница „София прес“, поетесата Виолета Христова, потвърди пред „Площад Славейков“, че е получила нареждане от ръководствата на „София прес“ и СБП да отстрани изданията, които не са на членове на Съюза. Очакванията на ръководството на организацията, според предварителната информация, били да се осигури по-голям простор на недостатъчно добре представените в други търговски точки произведения на своите членове.

Буквално половин час, след като от „Жанет 45“ съобщиха, че се налага да изтеглят своите автори от книжарница „София прес“, скандалната ситуация приключи внезапно.

Потърсихме Боян Ангелов, председател на Съюза на писателите, веднага след съобщението за безпрецедентната акция – и той отрече, че инициативата е тяхна.

„Това не е решение на СБП, вероятно Агенция „София прес“ е взела самостоятелно решение, ние нямаме нищо общо“, заяви Ангелов пред „Площад Славейков“.

Едноименните книжарница и агенция са пряко свързани със Съюза на българските писатели, който е съучредител на Агенция „София прес“ и неин съсобственик (заедно със съюзите на художниците и журналистите).

Минути след разговора с Ангелов, управителката на книжарницата Виолета Христова получи разпореждане по телефона да отмени забраната за издания на „вражески“ издателства.

Коментарите на издатели и писатели по случая твърдят, че отменената вече заповед е била продължение на скандала за наградата „Иван Пейчев“ и е свързана със спора дали Петър Чухов, чиято книга е издадена от „Жанет 45“, трябва да бъде нейният носител тази година. Скандалът с наградата наскоро доведе до безпрецедентна отмяна на вече гласуваната награда и тежки взаимни обвинения между СБП и несъюзната част от писателско-издателската гилдия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg