POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Създадоха „Гугъл карта“ с пътищата в Римската империя (линк)

Интерактивната карта изчислява дните и сумата за път между две произволни дестинации в империята

Преди около 2000 г. години най-бързото пътуване от Сердика до Рим би включвало сухопътен и воден транспорт и би продължило 17 дни. - Създадоха „Гугъл карта“ с пътищата в Римската империя (линк)

Преди около 2000 г. години най-бързото пътуване от Сердика до Рим би включвало сухопътен и воден транспорт и би продължило 17 дни.

Интерактивна карта на Римската империя с всички пътища, водещи до Рим в древността, може да се разгледа онлайн. Картата, която може да се използва на принципа на „Гугъл Карти“, е създадена от екип историци от Станфордския университет и позволява на всеки да въведе отправна точка и крайна дестинация, изчислявайки дните, които пътуването би отнело в древността и възможните начини на придвижване.

Включени са 632 населени места, сред които Рим, Картаген, Александрия, Сирмиум, Коринт, Константинопол… На територията на днешна България могат да бъдат посетени римските градове Сердика, Филипопол и Марцианопол (днес съответно София, Пловдив и Девня). При пътуването в интерактивната карта влияние оказва не само разстоянието, но и сезоните, атмосферните условия, под внимание се взимат и приоритетите на пътуващия – бързо или евтино придвижване. Сумата се изчислява в денарии, малки сребърни монети, най-използваната монета в обращение тогава.

Така например едно лятно пътешествие от Сердика до Рим, което в наши дни би се изминало за около два часа със самолет, би отнело 17,1 дни и би струвало около 1010 денарии на човек (един обикновен работник би получил един денар за ден, прави сравнение „Дейли мейл“).

Картата от Станфордския университет представя пътищата в Римската империя от 200 г. сл. н. е., но част от представените населени места всъщност възникват по-късно. В разцвета си империята обхваща голяма част от Европа, съвременна Шотландия, Уралските планини и се простира до Арабския залив. Използвайки множество исторически източници, учените от Станфордския университет пресъздават не само сухопътните маршрути, но и водните пътища, кръстосващи империята.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg